Japan će ublažiti zabranu za izvoz oružja

Foto: Ilustracija

NAGAĐANJA kako su vlasti Japana odlučile da će ublažiti zabranu o izvozu oružja koja je na snazi od 1967. godine potvrdio je jedan visoki vladin dužnosnik, javlja BBC.

Taj potez omogućit će Japanu da zajedno s drugim zemljama razvija nova oružja, te da humanitarne misije opskrbljuje s vojnom opremom, a u vrijeme rastućih zabrinutosti zbog velikog javnog duga smanjit će se i vojni troškovi.

Japan je zabrinut zbog sve veće vojne moći Kine i moguće sjevernokorejske prijetnje, pa se anda kako će se ublažavanjem zabrane izvoza ojačati domaća proizvodnja oružja.

Iako revizionirana, zabrana izvoza i dalje će se odnositi na komunističke zemlje, one koje su pod embargom UN-a i one zemlje koje su uključene u međunarodne konflikte.

Zabrana izvoza oružja naslijeđe je japanskog poslijeratnog pacifističkog uređenja. Restrikcije na prodaju oružja datiraju iz razdoblja vrhunca Hladnog rata u 60. godinama, kada je Japan prodaju zabranio komunističkim i zemljama uključenima u međunarodne konflikte.

U narednom desetljeću zabrana je proširena na većinu ostalih zemalja. Povremeno su učinjene iznimke kako bi se omogućilo dijeljenje tehnologije kao naprimjer s SAD-om, s kojim Japan ima sigurnosni savez.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara