Japan i EU dali rok od tri mjeseca za spašavanje ITER-a

Japan i EU nisu u utorak u Tokiju uspjeli ukloniti nesuglasice oko lokacije za eksperimentalni reaktor za nuklearnu fuziju ITER, ali su odredili da u roku od tri mjeseca postignu dogovor i tako spase projekt.

Tijekom posjeta europskog povjerenika za istraživanje Janeza Potočnika dvije su se strane dogovorile da će problem podići na političku razinu jer je tehnološki dosije potpuno blokiran već mjesecima.

"Stigli smo do stupnja gdje je potrebno pronaći političko rješenje", izjavio je japanski ministar za obrazovanje, kulturu, sport, znanost i tehnologiju Nariaki Nakayama nakon sastanka s Potočnikom.

Japan i EU odlučili su ubrzati pregovore kako bi postigli sporazum o lokaciji prije idućeg sastanka osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) početkom srpnja u Škotskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo to napraviti. Nastojat ćemo postići cilj", kazao je Nakayama, odgovarajući na pitanje je li moguć kompromis ako se stajalište jedne i druge strane nije promijenilo.

Unija i Japan se već mjesecima spore oko strateške lokacije za ITER, koji su osim njih pokrenuli još SAD, Rusija, Južna Koreja i Kina. EU ima potporu Rusa i Kineza da lokacija bude u Cadarecheu u južnoj Francuskoj, dok Japanci imaju potporu SAD-a i Južne Koreje da to bude u Rokkashi-muri.

(Hina) xbis ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara