Japanac "urlikao poput životinje" dok je masakrirao žrtve

"ŽELIM razbiti auto, a ako se to pokaže beskorisnim, upotrijebit ću nož. Zbogom svima", napisao je poremećeni 25-godišnjak, Tomohiro Kato, prije nego je sjeo u kamion i pregazio skupinu ljudi na cesti. Nakon toga je izašao iz vozila i nožem izbo 18 osoba, od kojih je sedam umrlo.

Kato je radio u tvrtki koja proizvodi dijelove za automobile. Policiji je kazao kako ih je upozorio na svoje monstruozne planove.

Prvi post na internetu na kojeg ih je Kato uputio bio je onaj postavljen u 5.21 sati po lokalnom vremenu u nedjelju, kada je napisao "Ubit ću ljude u Akihabari".

Nešto kasnije, oko 8.00 sati, Kato je unajmio kamion i uputio se u Tokio.

Tijekom naredna četiri sata detaljno je razradio plan. Tijekom putovanja putem mobitela je konstantno ostavljao poruke na internetu: "Upravo stižem u Akihabaru", "Danas je savršen dan za pješake, zar ne?". Akihabara je jedno od najvećih japanskih trgovačkih središta. Nedjeljom su mnoge ulice zatvorene za vozila i pretvorene u pješačke zone.

U jednoj od svojih posljednjih poruka Kato je poručio: "Vrijeme je".

"Urlikao poput životinje"

Dvadeset minuta nakon te poruke kamionom se zabio u tri pješaka, nakon čega je izašao iz vozila i nožem izbo muškarca kojega je prije toga pregazio automobilom. Svjedoci su kazali kako je Kato "urlikao" poput životinje dok je masakrirao žrtve.

Iza njegova masakra na ulici je ostao stravičan prizor: kišobrani, torbe, krv i dijelovi odjeće koju su ostavili prolaznici bježeći od ubojice. Policajci su Katoa morali nekoliko puta udariti palicom prije nego su ga svladali. Predao se tek nakon što je policajac izvukao pištolj.

Sedam godina od ubojstava monstruma Mamora Takume

Napad se dogodio na sedmu godišnjicu jednog od najstravičnijih napada nožem u recentnijoj povijesti Japana, kada je Mamoru Takuma ušao u osnovnu školu u Osaki i nasmrt izbo sedam dječaka i jednu djevojčicu u dobi od 6 do 8 godina. U tom napadu su ozlijeđeni dva učitelja i 13 učenika.

Takuma je bio psihički bolesnik i odbio se ispričati obiteljima ubijenih. Umjesto toga, sudu je rekao kako je "trebao iskoristiti plin jer bi ih tako ubio više".

On je pogubljen 2004. godine, ali nekoliko ga je ubojica kasnije opisalo kao "karizmatičnog" te su u njemu vidjeli uzor.

Nakon ovog posljednjeg napada japanska će vlada razmotriti postroženje uvjeta prodaje noževa civilima.

K.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara