Japanski ministar zdravstva rekao da su žene "mašine za rađanje", opozicija traži smjenu

OPOZICIJSKE stranke inzistiraju da ministar zdravstva Hakuo Yanagisawa smjesta napusti svoju funkciju, nakon što je ovaj vikend izjavio da su žene "mašine za rađanje", prenosi BBC.
 
Yanagisawa je na lokalnom sastanku stranke govorio o demografskoj slici Japana, u kojemu se žene sve češće odlučuju za jedno ili dvoje djece,i to u kasnijoj dobi. Tada je napravio gaf zbog kojega taže njegovu smjenu.

"Zbog ograničenog broja mašina i naprava za rađanje, najviše što možemo tražiti od njih je da ih zamolimo da daju sve od sebe, per capita", izjavio je ministar zdravstva.

Ionako uzdrmana pozicija premijera Shinzoa Abea, postala je još labilnijom, ali predsjednik je vlade odlučio stati uz svog čovjeka, i zanemario zahtjeve oporbe da smijeni Yanagisawu.

Demokratska je partija, kao i neke manje stranke, najavila bojkot glasovanja o Yanagisawinom resoru, sve dok ga ne prisile na ostavku.

Yanagisawa se ispričao, no opozicija ne misli da je to dovoljno, tvrdeći da su njegove opaske neoprostive, te da je svojim šovinizmom prekršio ljudska prava žena u Japanu.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara