Japanski premijer kaže da se Brexit bez sporazuma mora izbjeći pod svaku cijenu

Japanski premijer kaže da se Brexit bez sporazuma mora izbjeći pod svaku cijenu
Foto: EPA

BREXIT bez sporazuma između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva se mora izbjeći "pod svaku cijenu", izjavio je u četvrtak japanski premijer Shinzo Abe na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"Pozivamo na uređeni Brexit", založio se Abe i podsjetio na ulaganja brojnih japanskih tvrtki u Ujedinjeno Kraljevstvo, "ulazna vrata Japana u Europsku uniju".

Tvrtke u Ujedinjenom Kraljevstvu

"Nadamo se da će te tvrtke moći nastaviti napredovati u Ujedinjenom Kraljevstvu", dodao je Abe u nazočnosti europskih dužnosnika među kojima su bili predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Europljani su pristali tijekom specijalnog summita 10. travnja odgoditi izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz europskog bloka, početno predviđenog za 29. ožujka, na najkasnije 31. listopada. 

Summit EU-Japan je bio prigoda da se spomene napredak omogućen trgovinskim sporazumom između dvoje partnera koji je stupio na snagu 1. veljače i koji je najveći na svijetu jer obuhvaća 630 milijuna ljudi i gotovo trećinu svjetskog BDP-a.

Abe je naglasio da, "suočeni s rastućim protekcionizmom, dijele želje EU-a". "Surađivat ćemo kako bismo poslali jaku poruku međunarodnoj zajednici na summitu G20 u Osaki krajem lipnja", rekao je dok Europa i Japan proživljavaju tešku trgovinsku fazu sa Sjedinjenim Državama predsjednika Donalda Trumpa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara