Japanski tužitelji upali u sjedište Olympusa: Tvrtka sakrila 1,5 milijardi dolara gubitka

Foto: AFP

JAPANSKI tužitelji su ušli u sjedište Olympusa kao dio istrage zbog toga što je najpoznatiji svjetski proizvođač fotoaparata godinama lažno prikazivao financijsko stanje i prikrivao svoje gubitke.

Problem je izašao na svjetlo dana nakon što je bivši izvršni direktor Michael Woodford tvrdio da je dobio otkaz zato što je pitao o sumnjivim isplatama. Olympus je priznao kako je u posljednja dva desetljeća sakrio gubitke od 1,5 milijardi dolara.

Olympus prvo negirao optužbe, pa priznali prevaru

Prošlog tjedna je Olympus Tokijskoj burzi predao revidirano financijsko izvješće. Prema tom izvješću je tvrtka u šest mjeseci do kraja rujna imala gubitak od 414 milijuna dolara. Drastično je smanjila i vrijednost svoje imovine u odnosu na izvješće koje je predala u ožujku 2007. godine.

Problemi sa financijskim izvješćima Olympusa zabrinuli su mnoge u svijetu po pitanju nadgledanja korporacija u Japanu te se očekivalo da će to narušiti ugled države. Ugledu nisu pomogle niti kontradiktorne izjave iz Olympusa kada je afera izašla u javnost. Oni su odbacivali Woodfordove optužbe da bi kasnije priznali prikrivanje gubitaka.

Analitičari tvrde kako je "racija" u sjedištu Olympusa bila signal vlasti da žele osigurati da sve korporacije počnu raditi po zakonu i poštivati regulativu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara