Japanski znanstvenici otkrili prvi novi vitamin nakon 55 godina

JAPANSKI znanstvenici otkrili su novi vitamin, važan za plodnost miševa, a istu bi funkciju mogao imati i kod ljudi.

Stručnjaci predvođeni Takafumijem Katom potvrdili su da se pirolokinolin kinon (PQQ), tvar koja je otkrivena 1979. godine, može svrstati među vitamine.

Miševi, kojima nedostaje PQQ, pate od smanjene plodnosti i vrlo su razdražljivi, objavio je Institut za fizička i kemijska istraživanja u Tokiju.

"Vitamini, koji imaju važnu ulogu u miševa, obično na isti način djeluju i kod ljudi", rekao je Kato. "Puno je čimbenika odgovorno za plodnost, no trebalo bi obaviti dodatna istraživanja kako bi sa sigurnošću utvrdili što se događa s takvim miševima i koji su mogući učinci na ljude", dodao je Kato.

PQQ je prvi vitamin otkriven nakon 1948. godine, stoji u priopćenju Instituta. Vitamini su organske tvari, koje su u malim količinama potrebne za zdravlje i rast. Uzimaju se iz hrane jer ih tijelo samo ne proizvodi.

Najizdašniji izvor PQQ-u je "natto", začinjeno japansko jelo napravljeno od fermentiranih sojinih zrna. Među ostalim namirnicama bogatim vitaminom su peršin, zeleni čaj, zelena paprika, kivi i papaja.

PQQ uglavnom nije uključen u vitaminske preparate dostupne na tržištu. Zasad je poznato 13 vrsta vitamina, a vjeruje se da PQQ pripada skupini vitamina B, stoji u priopćenju Instituta.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara