UBOJSTVO U MEĐIMURJU

Jasmina 19 godina leži u škrinji. Danas će se znati kako je ubijena

Jasmina 19 godina leži u škrinji. Danas će se znati kako je ubijena
Foto: Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja/Nestali.hr

DANAS bi trebali biti poznati rezultati obdukcije tijela Jasmine Dominić koja je nestala 2000. godine., a koje je nakon 19 godina pronađeno u zamrzivaču u obiteljskoj kući u selu Palovec.

Nestanak Jasmine Dominić prijavljen je tek 2005. godine. Kad je nestala, Jasmina Dominić imala je samo 23 godine, a uoči nestanka je živjela u toj kući sa starijom sestrom Smiljanom koja je privedena u subotu navečer zbog sumnje na ubojstvo. Jasminino tijelo pronađeno je u škrinji u hodniku u prizemlju kuće.

Sumnjaju na sestru

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu objavilo je priopćenje u kojem navodi kako sumnjaju da je žrtvu ubila njezina sestra.

"Proveli smo očevid te postoji osnova sumnje da je hrvatska državljanka (45) počinila kazneno djelo ubojstva hrvatske državljanke (1977.).  Prema dosad prikupljenim podacima, postoje osnove sumnje da je uhićena 45-godišnjakinja između 2000. i 2001. godine usmrtila svoju sestru i njezino mrtvo tijelo sakrila u škrinju za zamrzavanje u hodniku prizemlja obiteljske kuće u mjestu Palovec. Radi utvrđivanja svih okolnosti događaja, državno odvjetništvo će naložiti obdukciju, vještačenje DNA, druga potrebna vještačenja i dokazne radnje te provođenje daljnjih izvida, a poduzet će se i druge radnje prema zakonskim propisima o postupanju s uhićenima", objavilo je Županijsko odvjetništvo.

Mnogi se pitaju kako je jeziva tajna koju je skrivala škrinja u hodniku tako dugo ostala neotkrivena drugim ukućanima. Tek prekjučer razotkrio ju je zaručnik Smiljanine izvanbračne kćeri nakon što je u ulici nestalo struje i počeo se širiti strašan smrad, nakon čega se ova misterija, stara gotovo dva desetljeća, napokon počela rasplitati.

 

Priča postaje sve čudnija

Na brojna pitanja i dalje nema odgovora.

Jedna od čudnijih stvari je činjenica da je Jasminin nestanak prijavljen 16. kolovoza 2005. godine, dok se u službenoj evidenciji nestalih osoba ističe kako je djevojka nestala u kolovozu 2000. godine. Informaciju da je Jasminin nestanak prijavljen 2005. godine potvrdila je i policija. Postavlja se pitanje što se događalo u tih pet godina i kako je moguće da je u službenoj evidenciji nestanak zabilježen 2000. godine, dok je policija prijavu o nestanku primila 2005. godine.

Najveći misterij vjerojatno će uspjeti riješiti policija, a to je kako je moguće da je čak petero ljudi živjelo u kući u kojoj se nalazi škrinja s lešom djevojke. Iako su sestre u početku živjele same, Smiljana se udala i njezin suprug se uselio u kuću. Dobili su dvoje djece, a Smiljana je imala i kćer iz ranije veze. Škrinja nije bila skrivena u podrumu ili na nekom drugom mjestu. Naprotiv, kako je potvrdila policija, nalazila se u hodniku prizemlja kuće, ispod stepenica. Navodno je nitko nije koristio, ali je stalno bila uključena u struju.

Mještani se pitaju i kako je moguće da policija leš nije otkrila još 2005. godine kada su primili prijavu o nestanku. Iz policije tvrde da su kuću detaljno pretražili.

O detaljima stanja u kojem je tijelo pronađeno policija nije htjela govoriti. Zatražena je obdukcija nakon koje bi trebalo biti poznato više detalja.

 

Susjedi u šoku

U Novoj ulici, gdje se nalazi obiteljska kuća Dominićevih, nedaleko od nogometnog igrališta, rijetki izlaze u dvorište, kamoli na ulicu.

"Jako smo uznemireni i nije nam svejedno", sa suzom u oku kaže susjeda Rozina, zaprepaštena jučerašnjim događajima. "Poznavala sam Smiljanu i kao susjede bile smo u dobrim odnosima, po ničemu se nije dalo naslutiti da kod njih nešto nije u redu", govori za emeđimurje.

Manjak službenih informacija, kao i uvijek, otvara prostor nagađanjima. Moguće je da su se posvađale oko dečka, kaže jedan od mještana, a drugi misle da se radilo o imovinskim razmiricama.

"Ne smijem ništa govoriti, tako su mi rekli u policiji. Bit će možda jednom prilike u budućnosti. Probajte nas shvatiti, teško nam je i čekamo da ovo završi", kazao je danas popodne Ivica Srnec, suprug uhićene Smiljane.

Otac je sumnjao na vlastitu kćer

Čak je i Smiljanin otac Martin sumnjao na vlastitu kćer, doznaje emeđimurje u popularnom okupljalištu Palovčana, kafiću Domino. U više navrata se i ovdje znao pitati gdje je završila njegova Jasmina, izražavajući sumnju da je Smiljana nekako upletena u njezin nestanak. 

"Jasmina je uvijek prednjačila u svemu"

Dok su se roditelji brinuli o egzistenciji, djevojke su živjele u obiteljskoj kući i školovale se. "Jasmina je uvijek prednjačila u svemu", kaže njezin generacijski kolega. ''Bila je dobra sportašica i uvijek odlična učenica. Mislim da je upisala ekonomski fakultet, ali nisam posve siguran u to, jer su nam se putevi ipak razdvojili, ali znam da je praktički sama financirala školovanje", priča.

S druge strane, Smiljani nije išlo tako dobro i po završetku škole tek je neko vrijeme radila kao konobarica u Palovcu i Turčišću te je uglavnom bila kod kuće. Uz izvanbračnu kćer Katarinu, sa suprugom Ivicom Srnecom ima i dvije maloljetne kćeri.

"Ivica je super dečko, vrijedan radnik i ne znam kak bude on sve ovo preživel", rekao je jedan njegov poznanik. 

Što kaže psihijatar

Psihijatar Vladimir Gruden u Dnevniku Nove TV komentirao je stravičan zločin u Međimurju koji je zgrozio Hrvatsku.

"U psihoanalizi postoji jedan fenomen koji se zove negacija - ne samo da negiram da nešto znam nego sam i uvjeren u to i ja živim kao da toga zbilja nema", objašnjava Gruden.

"Da netko u svojem domu gdje živi i odgaja djecu čuva leš gotovo 20 godina, moguće je ako taj netko ima svojih psihičkih problema, a najvjerojatnije se radi o teškom poremećaju ličnosti", kaže poznati psihijatar.

Na pitanje je li moguće da policija u ranijim obilascima obitelji kod članova nije mogla prepoznati da se radi o bilo kakvim psihičkim smetnjama, Gruden objašnjava kako je to apsolutno moguće.

"Potpuno je to moguće jer su oni toliko to iznegirali da su sebe uvjerili kako je problem riješen", poručuje Gruden.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara