Javila se Žalac, komentirala milijunski posao firmi s jednim zaposlenim

Javila se Žalac, komentirala milijunski posao firmi s jednim zaposlenim
Foto: Robert Anic/PIXSELL

SREDINOM lipnja prošle godine Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova raspisalo je natječaj za nabavu nečega što su nazvali “cjelovitim i funkcionalnim programskim rješenjem informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanjem razvoja koje sadržava registar projekta”.

Vrijednost nabave procijenjena je na 12 milijuna i 991 tisuću kuna plus PDV, a na natječaj se javio samo jedan ponuditelj. Odnosno, zajednica ponuditelja koju su činile tvrtke Ampelos d.o.o. te InfoDom d.o.o.

Ponudili su, kako je jutros objavio Telegram, isporučiti traženo za 16,238.750 kuna s PDV-om i Ministarstvo koje vodi Gabrijela Žalac to je prihvatilo.

Zanimljivo, ovaj veliki posao dobila je firma koja ima jednog zaposlenog, a uz to je dugo bila u blokadi.

Popodne su se priopćenjem javili iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Dakle, iz Ministarstva kojem je na čelu Gabrijela Žalac.

U podužem priopćenju oni odbijaju "svaku insinuaciju u medijskim napisima o pogodovanju u otvorenom postupku javne nabave".

Odbacuju "svaku insinuaciju"

"Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije oštro odbacuje svaku insinuaciju u medijskim napisima o pogodovanju u otvorenom postupku javne nabave Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Naime, dana 11. lipnja 2018., u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske objavljena je Obavijest o nadmetanju za nabavu Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem odnosno gotove, cjelovite i funkcionalne informacijsko-komunikacijske platforme koja se koristi za prikupljanje, analizu i pohranu podataka i pokazatelja za izradu, praćenje i izvješćivanje o provedbi akata strateškog planiranja i razvojnih projekata koji su u pripremi", stoji u priopćenju.

Nadalje, kažu da je ponuda zajednice ponuditelja, među kojima je i sporna firma, ispunila sve uvjete natječaja.

"U otvorenom postupku javne nabave ponudu je predala jedino Zajednica ponuditelja: Ampelos d.o.o., Podstrana i InfoDom d.o.o., Zagreb, čija ponuda je ispunila sve uvjete iz Dokumentacije o nabavi. Predmetna nabava sufinancirana je EU sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija  u vrijednosti 13.803.50,00 kn (85%), dok  udio nacionalnog sufinanciranja iznosi 2.435.700,00 kn (15%)", kažu u priopćenju.

U nastavku su opisali o kakvom je sustavu riječ.

"S obzirom na to da je predmet nabave bilo cjelovito i funkcionalno, gotovo programsko rješenje Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem, odnosno roba, određen je rok za isporuku od 30 dana, uobičajeni rok za isporuku roba. Tijekom postupka nabave zaprimljena je jedna žalba koju je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila kao neosnovanu, nakon čega je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na osnovu članka 419. Zakona o javnoj nabavi i Rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave produžilo rok za dostavu ponuda i vrijeme javnog otvaranja ponuda. Gotovo funkcionalno programsko rješenje koje kvalitativno, kvantitativno i funkcionalno u potpunosti udovoljava zahtjevima opisanim u Dokumentaciji o nabavi isporučeno je 4. listopada 2018. godine", piše u priopćenju.

Sustav trenutno ima 1182 korisnika

"U skladu sa Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, krajnji korisnici Informacijskog sustava su koordinacijsko tijelo (Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije), koordinatori za strateško planiranje središnjih tijela državne uprave, regionalni koordinatori (na razini jedinice područne (regionalne) samouprave), lokalni koordinatori (na razini jedinice lokalne samouprave), druga javna tijela koja imaju obveze i odgovornosti u skladu sa Zakonom. Trenutačno ga, u skladu korisničkom razinom ovlaštenja, upotrebljavaju 1182 korisnika", dodaju.

"Informacijski sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem jest baza podataka i alat za izradu i međusobno usklađivanje akata strateškog planiranja, povezivanje ciljeva akata strateškog planiranja s troškovima, izvorima financiranja i  resursima potrebnima za njihovu provedbu, prikupljanje podataka o provedbi akata strateškog planiranja i ostvarenim rezultatima, ishodima i učincima provedbe javnih politika, prikupljanje podataka o razvojnim projektima koji su u pripremi, pripremanje izvješća o provedbi akata strateškog planiranja i osiguravanje potrebnih podataka za učinkovito upravljanje razvojem. Upotrebom registra projekata omogućit će se uvid u zalihu projekata koja će biti osnova za programiranje korištenja EU fondova u idućem financijskom razdoblju EU-a i pregovore s Europskom komisijom oko opsega financijske alokacije za sektorske i regionalne operativne programe u novoj financijskoj perspektivi 2021-2027.

U Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske, pod brojem objave 2018/S 0F2-0015199, dostupna je dokumentacija za predmetnu nabavu", zaključuju u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara