Javni dug preko 287 milijardi kuna: Na kamate odlazi milijardu kuna mjesečno

Javni dug preko 287 milijardi kuna: Na kamate odlazi milijardu kuna mjesečno

Foto: Hina

PREMA posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, krajem kolovoza dug opće države iznosio je 287,3 milijarde kuna ili 86,5 posto procijenjenog BDP-a za 2015. godinu. Premda je u odnosu na prethodni mjesec niži za 1,8 milijardi kuna (0,6 posto), ukupni javni dug nastavio je s razmjerno snažnim stopama rasta na godišnjoj razini, navodi se u analizi RBA.

Naime, u odnosu na kolovoz 2014. godine, javni dug je za čak 16,3 milijardi kuna viši što predstavlja rast od 6 posto godišnje. Također, u odnosu na kraj prošle godine ukupni javni dug je porastao za 7,7 milijardi kuna ili 2,8 posto.

Smanjenju javnog duga na mjesečnoj razini najvećim dijelom je pridonijela inozemna komponenta duga središnje države koja se krajem kolovoza spustila na 115,7 milijardi kuna što je za 2,3 milijarde kuna niže u odnosu na srpanj (pad od 1,9 posto). Istovremeno, na godišnjoj razini je nastavila sa solidnim stopama rasta što je uz rastuću unutarnju komponentu rezultiralo dugom središnje države koji je u kolovozu iznosio 282,3 milijarde kuna čineći tako proko 98 posto ukupnog javnog duga.

Na kamate odlazi više od milijardu kuna mjesečno

Zbog navedenog smanjenja inozemne komponente, javni dug na razini središnje države posljedično je zabilježio mjesečni pad od 0,7 posto (niži je za 1,9 milijardi kuna u odnosu na srpanj), no istovremeno je u odnosu na prošlogodišnji kolovoz porastao za značajnih 16,6 milijardi kuna ili 6,3 posto. Također, u odnosu na kraj prošle godine, javni dug središnje države viši je za preko 8 milijardi kuna (3 posto).

"Osim niskih stopa gospodarskog rasta, negativni rizici na visinu javnog duga i dalje ostaju slaba fiskalna konsolidacija te razmjerno visoki troškovi servisiranja javnog duga. Naime, prema posljednjim podacima Ministarstva financija, u prvih devet mjeseci ove godine ukupni rashodi konsolidirane središnje države za plaćanje kamata premašili su iznos od 9 milijardi kuna što je gotovo 8% više u odnosu na isto razdoblje lani. Očekujemo stoga da bi javni dug do kraja ove godine mogao dosegnuti gotovo 90% procijenjenog BDP-a", prognoziraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara