Javni ovršitelji najavili ustavnu tužbu: Preko noći završili na burzi, uložili i u poslovne prostore

Foto: Damjan Tadić/Cropix

NAKON što je prije nešto više od godinu Zakon o javnim ovršiteljima prošao u Saboru, ubrzo se našao izložen brojnim kritikama zbog šerifskih ovlasti u pljenidbi imovine.

Stoga je Sabor prije nekoliko dana izglasao odgodu primjene Zakona do 1. srpnja, a vjerojatno je da će se isti i mijenjati. Nezadovoljnima i oštećenima se u čitavoj situaciji našlo 70-ak imenovanih javnih ovršitelja koji su već položili ispit i prisegu pred donedavnim ministrom pavosuđa Draženom Bošnjakovićem, očekujući da će 1. siječnja početi raditi.

Vjesnik izvještava da je dio javnih ovršitelja dao otkaz na svojim dosadašnjim radnim mjestima, a među njima ima sudaca, državnih odvjetnika, zaposlenika velikih tvrtki koji su sada - završili na Zavodu za zapošljavanje. Neki su ipak bili oprezniji i nastavili raditi, primjerice kao odvjetnici i u drugim zanimanjima.

Osim toga, ovršitelji su morali uložiti po više desetaka tisuća kuna u uređenje poslovnog prostora za tu djelatnost. Prema propisima, prostor od najmanje 55 četvornih mora imati uređen prilaz za invalide, sef, u zgradi ako je više od dva kata mora biti lift, itd. Svaki od njih trebao je i zaposliti najmanje pet ljudi.

"Ovršitelji neće imati ovlasti kao na Divljem zapadu, ne mogu ništa bez sudskog naloga"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Valjda je svima jasno kako se onima koji nemaju nikakve prihode i nešto malo namještaja po stanu jednostavno neće ništa moći uzeti", rekao je jedan od ovršitelja za Vjesnik te dodao da bi javnoovršiteljska služba trebala donijeti koristi upravo onima koji ne mogu doći do svojih potraživanja jer su, primjerice, ostali bez posla. "U takvim slučajevima radnik će s platnom listom kao ovršnom ispravom moći od poslodavca naplatiti svoja potraživanja, pa i pljenidbom pokretnina. S javnim ovršiteljima to će ići puno brže", uvjerava taj ovršitelj.

Ovršitelji se nadaju da će nesporazume s javnoovršiteljskom službom riješiti s novim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem. Ipak, dio ovršitelja sprema ustavnu tužbu kojom će nastojati isposlovati naknadu štete od države ili srušiti odgodu Zakona.

Također ističu da javni ovršitelji ipak neće imati ovlasti kao na Divljem zapadu, tj. neće moći upadati noću u stanove, skidati odjeću s dužnika, nego će zapravo raditi sve ono što su dosad radili sudski ovršitelji, a niti jedna ovrha neće se moći provesti bez sudskog naloga.

Zbog ovog zakona neće stati ovrhe

Iako su neki mediji napisali da će zbog suspenzije ovog zakona stati ovrhe te će ljudi moći bez straha prestati plaćati svoje račune, odvjetnici kažu kako to nije tako. "Ovrhe će normalno ići uobičajenim putem, nema nikakve zapreke da se one normalno pokreću, jedino štosu  i dalje nadležni sudovi u dijelu koji se odnosi na nekretnine i pokretnine, a nisu javni ovršitelji", kazao je za Index zagrebački odvjetnik Časlav Žaja te dodao kako sve ovrhe računa nastavljaju raditi javni bilježnici putem Fine, a pokretnine i nekretnine će pričekati javne ovršitelje još neko vrijeme dok se ne nađe neko novo rješenje. "Što se tiče građana, nema nikakvog razloga da netko brine da neće moći pokrenuti, voditi ili provesti ovrhu. Ništa se tu lošeg nije dogodilo", kazao nam je Žaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara