Javnost nikada ne smije znati što radi Vlada iza zatvorenih vrata jer je to "vrlo tajno"!

Javnost nikada ne smije znati što radi Vlada iza zatvorenih vrata jer je to "vrlo tajno"!

"VLADA je obila zahtjev udruge građana GONG za dostavljanjem preslika dnevnih redova sjednica Vlade Republike Hrvatske zatvorenih za javnost. Naime, razlog uskraćivanja prava na pristup informaciji je taj što su dnevni redovi zatraženih sjednica označeni stupnjem tajnosti 'Tajno' i 'Vrlo tajno'" stoji u priopćenju sjednice Vlade koja je tako negativno odgovorila na zahtjev GONG-a da se toj nevladinoj organizaciji dostave dokumenti.

Prvo im rekli da su "preobimni"...

Podsjetimo, kako je polovicom travnja Sanader već odbio GONG-ov zahtjev a tada se nije "vadio" na tajnost dokumenata. Tada su odbijenici naveli kako GONG mora svoj zahtjev dopuniti i precizno navesti preslike kojih točaka Vlade traži, budući da je "Vlada u ovom mandatu, počevši od 12. siječnja 2008. godine, razmotrila velik broj točaka dnevnog reda".

Naime, tada su tvrdili kako GONG nije upotpunio svoj zahtjev već je zatražio da mu se dostave preslike "apsolutno svih točaka apsolutno svih dnevnih redova sa apsolutno svih zatvorenih sjednica Vlade". To je, tada su ocijenili, vrlo teško za izvesti jer točaka je puno.

.. a onda da je tajno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas umjesto obujma radnog materijala, iz ladice su izvukli prefikse "Tajno" i "Vrlo Tajno", što baš i ne ide u prilog transparentnog vladanja ove Vlade.

GONG već duže vrijeme upozorava, kako Vlada sve češće zatvara sjednice. Čak polovicu od ukupno 62 sjednice, koliko je Vlada održala prošle godine, a za njih četrnaest na njihovim internetskim stranicama nisu objavljeni ni dnevni red, ni materijali pa u GONG-u pretpostavljaju da se radilo o telefonskim sjednicama.

Slijedi tužba

"Vlada očito takvim ponašanjem krši načela odgovornosti prema građanima, dobrog vladanja i transparentnosti, a GONG je Vladu tužio i Upravnom sudu", upozoravaju iz GONG-a koji su upravo zbog toga i zatražili presliku svih točaka dnevnih redova sa zatvorenih dijelova sjednica, koje na koncu nikada i neće dobiti.

I.Ć.
Foto:Bruno Konjević (Cropix)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara