Je li Google ubio najveću ambiciju Huaweija?

Je li Google ubio najveću ambiciju Huaweija?
Foto: Epa

NAKON što je Trumpova administracija stavila kompaniju Huawei na svoju crnu listu, Google je ograničio toj tvrtki pristup operativnom sustavu Android. Takav potez mogao bi zadati ogroman udarac Huaweiju, koji je imao za cilj postati vodeći proizvođač pametnih telefona do 2020. godine, piše CNN.

"Pridržavamo se odredbe i preispitujemo moguće posljedice", izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Googlea.

Prošlog tjedna Trump je potpisao odredbu kojom se američkim tvrtkama brani prodaja komponenti Huaweiju bez posebne dozvole američke vlade iz razloga što spada pod one strane kompanije koje mogu ugroziti nacionalnu sigurnost.

Kompanija Huawei, druga po redu na svjetskom tržištu po prodaji pametnih telefona, oslanja se na paket Googleovih usluga, uključujući njegov operativni sustav Android i trgovinu aplikacijama Google Play.

Google, prema izvješćima, namjerava ukinuti kineskoj kompaniji veći dio pristupa tim sustavima.

Bez problema za postojeće korisnike

Huawei će od sada pa nadalje moći koristiti samo javnu (eng. open-source), odnosno ograničenu i bazičnu verziju Androida, te neće moći pristupiti Google aplikacijama i uslugama. No to neće utjecati na već postojeće korisnike pametnih telefona Huawei.

Naime, iz Googlea su izjavili kako neće biti promjena za one koji već posjeduju telefone Huawei.

"Google Play i njegova sigurnosna zaštita i dalje će funkcionirati na postojećim uređajima tvrtke Huawei“, rekao je glasnogovornik Googlea.

Prijetnja nove Trumpove odredbe

Mada odredba Trumpove administracije predstavlja prijetnju i uvođenju kineske 5G usluge diljem svijeta, za sada je najveći problem Huaweiju buduća prodaja njegovih pametnih telefona.  

Većina Googleovih najpopularnijih proizvoda, poput Gmaila, YouTubea i Google Mapsa, nije od prije dozvoljena u Kini, gdje Huawei nudi domaće alternative poput WeChata i Baidu (BIDU) karte. No kompanija Huawei ne plasira svoje proizvode samo na domaćem tržištu. Otprilike polovicu svojih pametnih telefona prošle je godine prodala na stranom tržištu, koje uvelike računa na usluge Googlea.  

Gotovo za Huawei izvan Kine?

Nagla zabrana uporabe većine Googleovih sustava bit će veliki udarac Huaweijevim ambicijama da pretekne Samsung i postane najveći svjetski proizvođač pametnih telefona.

Huawei je prošle godine najviše zaradio od prodaje pametnih telefona, prijenosnih računala, tableta i sličnih uređaja. Na tom je području zaradio 50 milijardi dolara, što predstavlja više od 45% njegovih ukupnih prihoda.

Za milijune potrošača izvan Kine, nedostatak osnovnih Google usluga predstavljat će veliki problem.

“Kada korisnici shvate da ne mogu koristiti Google paket na svojim mobitelima, izgubit će povjerenje u Huawei i pitat će se što nije u redu s uređajem“, rekla je Bryan Ma, analitičarka za kompaniju IDC.

“Čak i ako vlasnici sami preuzmu aplikacije Googlea i instaliraju ih na Huawei uređaje, oni vjerojatno još uvijek neće imati pristup takozvanim mobilnim uslugama tvrtke Google. Naime, mnoge druge aplikacije, poput one za vožnju ili dostavu hrane, koriste usluge poput Google Maps. Većina tih aplikacija možda neće raditi na novim Huawei telefonima. Bez tih mogućnosti, taj će uređaj postati neupotrebljiv“, dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara