Je li Jeffrey Rosen Trumpov čovjek koji će postati zamjenik državnog odvjetnika?

Je li Jeffrey Rosen Trumpov čovjek koji će postati zamjenik državnog odvjetnika?
Screenshot: Youtube

AMERIČKI predsjednik Donald Trump namjerava nominirati Jeffreyja Rosena za zamjenika glavnog državnog odvjetnika, priopćila je Bijela kuća.

Rosen je trenutno zamjenik tajnika u Ministarstvu prometa, a na novoj dužnosti naslijedio bi Roda Rosensteina, koji je imenovao posebnog tužitelja za istragu o mogućem ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore. Očekuje se da će Rosenstein podnijeti ostavku do sredine ožujka.

Američki glavni državni odvjetnik William Barr pozdravio je Trumpov izbor, izjavivši da Rosen ima 35-godišnje iskustvo na najvišim državnim dužnostima, kao i u privatnom sektoru.

Rosenovu kandidaturu mora potvrditi američki Senat.

Njegov životopis govori da je ranije bio na dužnosti glavnog savjetnika u odjelu za promet i Uredu za upravljanje i proračun (OMB), ali nema iskustva tužitelja ni službenika Ministarstva pravosuđa, što je neobično za zamjenika glavnog državnog odvjetnika, navodi agencija Reuters.

Ministarstvo pravosuđa nadgleda provedbu zakona i federalne istrage, uključujući istraživanje mogućeg ruskog utjecaja na predsjedničke izbore 2016. i navodnog dosluha između Trumpove kampanje i Rusije.

Rosenstein je privukao pažnju javnosti nakon što se Trumpov bivši glavni državni odvjetnik Jeff Sessions isključio iz istrage o ruskom upletanju u izbore, ostavivši svog dotadašnjeg zamjenika da nadgleda posebnog tužitelja Roberta Muellera i njegov tim.

Rosen je bio nominiran za federalnog suca u mandatu republikanskog predsjednika Georgea W. Busha 2008., ali nije dobio potvrdu u Senatu koji je bio pod kontrolom demokrata.

Američka odvjetnička komora ocijenila ga je dobro kvalificiranim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara