Je li saudijski novinar ubijen? Turski istražitelji napustili saudijski konzulat

Je li saudijski novinar ubijen? Turski istražitelji napustili saudijski konzulat
Foto: Hina/EPA

TIM turske policije koji istražuje nestanak saudijskog novinara Jamala Khashoggija, napustio je jutros, nakon više od devet sati, zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu, izjavio je danas svjedok za Reuters.

Desetak istražitelja napustilo je konzulat nakon što je rano jutros završena pretraga, rekao je svjedok.

Turski diplomatski izvor ranije je otkrio da će zajednička tursko-saudijska skupina provesti istragu u konzulatu, posljednjoj poznatoj lokaciji Khashoggija prije nestanka 2. listopada. 

I saudijski tim koji istražuje nestanak novinara Jamala Khashoggija napustio je nešto kasnije jutros zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu.

Turci tvrde da imaju snimku ubojstva

Turske vlasti vjeruju da je novinar ubijen u konzulatu, nakon čega mu je tijelo uklonjeno. Objavile su i da su u posjedu audiosnimke koja pokazuje da je nestali saudijski novinar ubijen u konzulatu te su tu snimku predali Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Državama. 

Khashoggi je bio kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana, i pisao je brojne kolumne za američki Washington Post. 

Lani se iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke Bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

U konzulat u Istanbulu ušao je da bi izvadio dokument za vjenčanje. U subotu je trebao proslaviti 60. rođendan.

Saudijci će sve priznati? 

Saudijska Arabija priprema izvješće u kojem će priznati da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen tijekom ispitivanja koje je pošlo po zlu, izvijestio je CNN navodeći dva neimenovana izvora.

Jedan je izvor upozorio da se izvješće još priprema te da bi moglo biti promijenjeno, rekao je CNN.

Drugi izvor je rekao kako će se u izvješću vjerojatno zaključiti da je operacija izvedena bez odobrenja te da će umiješani biti pozvani na odgovornost, navela je kabelska informativna televizija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara