Jedan tinejdžer ubijen, a drugi ranjen u autonomnoj zoni prosvjednika u Seattleu

Jedan tinejdžer ubijen, a drugi ranjen u autonomnoj zoni prosvjednika u Seattleu
Ilustracija: EPA

JEDAN 16-godišnjak je upucan, a 14-godišnjak teško ranjen u autonomnoj zoni Chop u Seattleu, javlja BBC. 

Jedan tinejdžer je preminuo, drugi je ranjen

U izjavi bolnice Harborview Medical Centar navodi se kako su dva tinejdžera dovedena u ponedjeljak 3:15 ujutro iz Autonomne zone koju su zauzeli su prosvjednici protiv rasizma. Jedan dječak doveden je u privatnom automobile, a drugi u vozilu vatrogasnog odjela. 

Jedan tinejdžer je preminuo, a drugi se nalazi na odjelu intenzivne njege. 

Ovo je već četvrta pucnjava u Chopu

I premda je četvrt prvo okupirala mirna skupina od nekoliko stotinjaka prosvjednika, ovo je već četvrta pucnjava u Chopu u posljednjih deset dana kada je 19-godišnje Horacea Lorenza Andersona ubijen, a jedan 33-godišnjak je ozlijeđen.

Sljedećeg dana jedan 17-godišnjak je ozlijeđen, a u trećoj pucnjavi koja se dogodila dva dana kasnije još je jedna osoba ranjena.

Vlasti sada razmišljaju da raspuste autonomnu zonu

Nakon posljednje pucnjavi gradske vlasti razmišljaju o tome da raspuste Chop, odnosno da ponovo otvore policijsku stanicu koja je bila zatvorena kada je uspostavljena zona. 

Šefica policijskog odjela u Seattleu Carmen Best rekla je kako prosvjednici i stanovnici nisu surađivali  s policijom te je dodala kako zona nije za nikog sigurna.

Kritičari iz redova i demokrata i republikanaca sada traže ostavku gradonačelnice Seattlea Jenny Durkan, koja je inače iz redova demokrata. Smatraju da je loše vodila grad tijekom prosvjeda te se nije znala nositi s krizom u Chopu. Prošlog tjedna izjavila je kako će razgovarati s prosvjednicima o zatvaranju zone, no barikade su još uvijek na ulazu u četvrt.

Chop je miroljubiv tijekom dana, ali opasan noću

Prema pisanju lokalnih medija, područje Chopa je miroljubivo tijekom dana, ljudi se odmaraju u parkovima te se druže s volonterima koji dijele besplatnu hranu. No tijekom noći područjem šetaju naoružane patrole. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara