˝Jedinstvo-SPU˝ potpisalo ugovor s ´˝Lipovcem˝ i ponovno pokreće proizvodnju

Poduzeće ´Jedinstvospecijalni proizvodi i usluge´ d.o.o. potpisalo je danas s tvrtkom ´Lipovac´ ugovor o isporuci tehnološke opreme za preradu povrća, vrijedan 1,4 milijuna eura, čime je ponovno pokrenuta proizvodnja i osiguran posao dijelu bivših radnika tvornice strojeva ´Jedinstvo´ d.d.

´Jedinstvo-SPU´ sljedbenik je poduzeća ´Jedinstvo´ nad kojim je, na prijedlog Sindikata metalaca Hrvatske, prošli mjesec pokrenut stečaj.

Međutim, nekoliko mjeseci prije pokretanja stečaja, novi je direktor poduzeća Antun Opačak započeo pripreme za obnovu proizvodnje, zaposlio 120 od 230 radnika ´Jedinstva´ i dogovorio prvi veliki posao s tvrtkom ´Lipovac´, pojasnio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Istaknuo je da ´Jedinstvo-SPU´ može biti primjer kako se uz veliko zalaganje sindikata i sposobne menadžere može obnoviti proizvodnja propalog poduzeća i spasiti dio radnih mjesta.

Novi sindikat se protivio stečaju jer je u tvrtki vidio veliki potencijal s obzirom na posjedovanje brojnih nekretnina, proizvodne pogone i ugled tvrtke koja je bila među najvećim hrvatskim izvoznicima opreme za procesnu industriju.

Tvrtka ´Jedinstvo-SPU´ potpisala je sa stečajnom upravom ugovor o jednogodišnjem najmu opreme i nekretnina tvornice radi posla s ´Lipovcem´, a isplata zaostalih potraživanja bivšim radnicima nastojat će se osigurati kroz prodaju imovine koja nije izravno vezana uz proizvodnju.

Direktor ´Jedinstva SPU´ Antun Opačak kazao je prilikom potpisivanja ugovora kako je tvornica dogovorila i niz manjih poslova s inozemnim tvrtkama, pa uz sadašnji stručni i iskusni kadar namjerava zaposliti još mladih ljudi.

Poduzeće ´Lipovac´ iz Lipovca bavi se proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda, a od ´Jedinstva´ će nabaviti dio tehnološke opreme za novu tvornicu, koju namjerava otvoriti u Vinkovcima u svibnju iduće godine.

Ukupna investicija za novu tvornicu vrijedna je 11 milijuna eura, kazao je predsjednik Uprave ´Lipovca´ Hrvatko Šimunić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara