Jedna od posljednjih odluka Bojana Milkovića: Odobrio "Zviždaču" pola milijuna kuna

Foto: Arhiva

JEDNA od posljednjih odluka pritvorenog izvršnog direktora Ine Bojana Milkovića bila je da se udruzi Zviždač Vesne Balenović isplati čak pola milijuna kuna donacija. Odluka o isplati Zviždaču datira od 18. ožujka, a Milković je uhićen tjedan dana kasnije.

> Balenović se vraća u Inu: Razvit ćemo antikoruptivni program, znam da će biti teško

> Neupućeni Štern: Uopće nisam znao da je Balenović izgubila spor s Inom

Prema toj odluci Uprave na kojoj je uz Milkovića potpisana i direktorica Sektora za korporativne komunikacije Žana Gojić stoji da se Zviždaču odmah isplati 200 tisuća kuna, a ostatak u tri rate do rujna ove godine. Odluka je donesena prema pismenom zahtjevu udruge Zviždač koja datira od 4. ožujka, a koja spominje tri dana ranije postignut dogovor na zajedničkom sastanku na kojem je uz Balenović, Milkovića i Gojić bio nazočan i predsjednik Nadzornog odbora Davor Štern.

Ina službeno potvrdila donaciju

"Vaša donacija bila bi nam od velike pomoći i predstavljala bi materijalnu potporu i snažan poticaj u našem daljnjem radu i borbi protiv kriminala i korupcije, te naporima Udruge, kako bi se čim više afirmirala pravda, poštivanje zakonitosti i prava u Republici Hrvatskoj", stoji u zahtjevu kojeg potpisuje Balenović no u njenom dopisu ne navodi se iznos.

U Ini su nam službeno potvrdili kako su zaista odobrili donaciju Zviždaču odnosno da su pozitivno odgovorili na zahtjev udruge za potporu njihovim aktivnostima tijekom 2011. godine. Novčana donacija je u sklopu redovnog godišnjeg donatorskog budžeta, a u svrhu jačanja aktivnosti vezanih uz razvoj civilnog društva. No u Ini ne žele reći iznos.

"Što se tiče samog iznosa novčane donacije kao i ostalih detalja vezanih uz to, podatke takve vrste nikada ne otkrivamo bez dogovora odnosno suglasnosti samog primatelja donacije", kažu u Ini.

Balenović tvrdi da nije ništa potpisala, a uplaćeno je 200 tisuća kuna

Kada smo Balenović upitali je li istina da postoji donacija vrijedna pola milijuna kuna, čelnica Zviždača kaže da to nije točan iznos.

"Nikakav dopis gdje je odobren novac za Zviždač nisam dobila niti sam ga potpisala. Mene nitko nije zvao na potpis i ne znam o kojim je iznosima riječ", kaže Balenović dodajući da joj je usmeno javljeno od strane direktorice Gojić da je udruzi Zviždač upućeno 200 tisuća kuna i to je stiglo na račun priznaje Balenović. Kako kaže ne zna hoće li još nešto dobiti od Ine, a nepoznato joj je da bi trebala primiti iznos od dodatnih 300 tisuća kuna.

Balenović priznaje da je u dva navrata imala razgovore u Ini sa Šternom, Milkovićem i Goić i to 21. prosinca te  1. ožujka ove godine. Tada joj je, kako kaže, jasno rečeno da u Inu ne može doći bez sudske presude kao i da su spremni poduprijeti rad Udruge.

Svatko može donirati Zviždaču

"Prihvatila sam pomoć udruzi, ali ujedno sam rekla da ću nastaviti boriti se za postizanje pravnog okvira koji će mi omogućiti povratak u Inu. Oni, dakako, nisu imali ništa protiv", kaže Balenović za Index dodajući da svatko može donirati udruzi Zviždač te da ne mora biti nikakvog zahtjeva kao i da bilo tko od građana može uplatiti za borbu protiv korupcije koju provodi Zviždač.

"Ne moram čak ni potpisati. Samo vidim na računu je li tko uplatio", kaže Balenović za Index dodajući da se ni ona, a ni njena udruga ne bi prodala za "pola milijuna kuna". Novac dobiven od Ine, ali i od ostalih tvrtki bit će iskorišten za borbu protiv korupcije, navodi Balenović dodajući da Zviždač već godinama konkretno pomaže diljem Hrvatske dok se neke udruge koje se financiraju s više milijuna kuna protiv korupcije bore "načelno, globalno i deklarativno".

Pobjeda bi bila moj povratak u Inu i obeštećenje

"Moja prava pobjeda protiv Ine bila bi kada bi me vratili na posao nakon 10 godina suđenja te obeštetitili za plaće te poduprli rad moj udruge. To bi bila pobjeda!" kaže Balenović dodajući kako su samo njene plaće u 11 godina vrijede više od tri milijuna kuna te da nema šanse da bi "pala" na 50 ili 100 tisuća kuna.

Priča o uplati novčanih sredstava na račun njene udruge Balenović vidi kao napore određene grupacije da se ona ne vrati na posao u Ini. Kaže da joj je posebno čudno da premijerka Jadranke Kosor i predsjednik NO Štern nisu uspjeli nju vratiti na posao u Ini.

"Čudno mi je da me predsjednik NO-a Štern nije mogao vratiti na posao, a imao je preporuku premijerke", kaže Balenović dodajući novi moment u njenoj borbi protiv Ine.

Odvjetništvo priznalo da je prijava Balenović bila osnovana

Naime, nakon očitovanja DORH-a prije točno tjedan dana podnijela je prijedlog Općinskom građanskom sudu u Zagrebu za ponavljanje postupka utvrđivanja ništavnosti njenog otkaza iz 2001. godine.

"Tek pokretanjem postupka na sudu otvara se mogućnost vansudske nagodbe. Vjerujem da ću s Inom postići nagodbu i da se neće voditi parnica", kaže Balenović dodajući kako joj je snažan adut potvrda Državnog odvjetništva da je njena kaznena prijava protiv kriminala u Ini bila utemeljena.

"Provedenim izvidima potvrđeni su navodi Vaše kaznene prijave o postojanju kaznenog djela nesavjesnog rada u službi iz članka 339. Kaznenog zakona počinjenog od strane odgovorne osobe u društvu INA d.d. koja nije poduzela sve radnje potrebne za naplatu manjkova pri isporuci goriva, odnosno potraživanja od prijevoznika, zbog čega su ta potraživanja obuhvaćena zastarom pa je time posljedično nastupila šteta za društvo INA d.d.", stoji u očitovanju Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu kojeg je Balenović dobila sredinom ožujka ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara