Jedna osoba poginula, sedam ranjenih u napadu Hutija na saudijsku zračnu luku

Jedna osoba poginula, sedam ranjenih u napadu Hutija na saudijsku zračnu luku
Ilustracija: EPA

JEDNA je osoba ubijena, a sedam je ranjenih u napadu Hutija na saudijsku zračnu luku Abha, a sumnja se da je napad izveden dronom, prenijela je saudijska televizija Al-Arabija, pozvavši se na svog dopisnika.

Sirijac s prebivalištem u Saudijskoj Arabiji umro je od rana zadobivenih u napadu, navodi Al Arabija.

Hutiji su u nekoliko proteklih mjeseci pojačali napade projektilima i dronovima na saudijske gradove.

Vojna koalicija pod saudijskim vodstvom uzvratila je raketiranjem vojnih položaja Hutija kod grada Hodeidaha i glavnog grada Sane.

Zabrinutost zbog eskalacije

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i SAD u zajedničkoj su izjavi, koju je objavilo saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu u nedjelju, izrazili zabrinutost zbog eskalacije napada Hutija, ali nisu spomenuli posljednje napade dronovima.

Također su izrazili zabrinutost zbog "opasnosti koje predstavljaju za mir i sigurnost destabilizirajuće aktivnosti Irana u Jemenu i široj regiji" te su naveli i napade na naftne tankere u Omanskom zaljevu.

Eskalacija sukoba prijetnja je mirovnom sporazumu pod pokroviteljstvom UN-a  i povlačenju postrojbi iz grada Hodeidaha, koji je postao ključan u ratu prošle godine, kada je koalicija pokušala zauzeti luku kako bi odsjekli glavnu opskrbnu liniju Hutija i žilu kucavicu milijuna Jemenaca.

Zajednička izjava poziva sve strane uključene u rat da konstruktivno surađuju s posebnim izaslanikom UN-a za Jemen Martinom Griffithsom kako bi ubrzali implementaciju sporazuma. 

Rat u Jemenu smatra se "posredničkim" ratom u kojem se za prevlast u regiji sukobljavaju sunitska Saudijska Arabija i šijitski Iran.

Huti tvrde da nisu mete Irana

Huti, međutim, opovrgavaju da su marionete Irana i tvrde da je cilj njihove revolucije okončati korupciju. 

U četverogodišnjem građanskom ratu  poginuli su deseci tisuća ljudi, među kojima brojni civili.

Oko 3,3 milijuna ljudi još je raseljeno, a 24,1 milijun, odnosno više od dvije trećine stanovnika, treba humanitarnu pomoć. 

Rat je uništio zemlju i većinu stanovnika doveo na rub gladi te je Jemen suočen s trenutno najvećom humanitarnom krizom u svijetu. Gotovo cijela zemlja treba humanitarnu pomoć jer je ugroženo 80 posto stanovništva. Najgore i najviše su pogođena djeca. 1,8 milijuna djece je akutno pothranjeno, a 360 tisuća djece u dobi do 5 godina je u izravnoj životnoj opasnosti zbog teške akutne pothranjenosti, objavio je UNICEF početkom lipnja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara