Jedni bijesni, a drugi zadovoljni: Stanarka objasnila kako je uštedjela nakon ugradnje razdjelnika

Jedni bijesni, a drugi zadovoljni: Stanarka objasnila kako je uštedjela nakon ugradnje razdjelnika

Screenshot: HRT

UGRADNJA razdjelnika razljutila je brojne građane. Veliki broj njih svjedočio je da im im je upravo njihova ugradnja donijela i više račune.

Pogotovo su ogorčeni bili Vukovarci, Riječani, Velikogoričani i Karlovčani. Ipak, neki građani tvrde da je ugradnjom razdjelnika moguće uštedjeti te da dobivaju manje račune.

Pravilnim rukovanjem termoventilom može se uštedjeti kaže Željka Nedeljković-Žunec, predstavnica suvlasnika zgrade za HRT. S prvim računima nakon ugradnje razdjelnika više je nego zadovoljna. "Siječanj 2015. je 890 kuna, račun za siječanj 2016. je 633 kune. To je ono što su građani trebali znati ako su se htjeli informirati, da će stanovi koji su u nižem energetskom razredu plaćati više, jer oni više troše", dodaje.

"Smatram da je stvarno milenijska prevara zato što je njemački parlament donio preporuku da se ne ugrađuju razdjelnici kao mjerni instrument jer su nepouzdani mjerni instrumenti", kaže pak Željko Tomašić, predsjednik regionalne organizacije za zaštitu potrošača.

"Tehnologija razdjelnika topline stara je 50 godina i koristi se u cijelom svijetu, pa i u Njemačkoj. Štednja energije je dokazana i jedino što bi trebalo je transparentno objasniti ljudima koji je način obračuna energije", kaže direktor jedne od tvrtki koja se bavi ugradnjom i očitavanjem razdjelnika Dražen Hubak.

Kalorimetri kao najbolje rješenje

Što su razdjelnici, jesu li pouzdan mjerni instrument i kako je moguće da dio ljudi dobiva više račune ako štede, u Dnevniku HTV-a objasnio je dr. sc. Igor Balen s Katedre za toplinsku i procesnu tehniku FSB-a.

"Razdjelnici nisu mjerni instrumenti koji određuju koliko se potrošilo toplinske energije. To su brojači elektronskih impulsa kojima se potom određuje relativni udio pojedinog potrošača u ukupnoj potrošnji toplinske energije zgrade. Zgrade koje su spojene na toplanu obično imaju jedno brojilo toplinske energije na ulazu u zgradu, a između potrošača koji su spojeni na taj toplinski priključak radi se pravedna raspodjela. Nakon očitavanja elektronskih impulsa, proračunskom formulom određuje se iznos računa za pojedine stanove. Uočeni su nedostaci u korištenju te proračunske formule", ima prostora za poboljšanje i nedostatke treba otkloniti”, kazao je.

Boljim rješenjem smatra ugradnju stvarnih mjerila toplinske energije - kalorimetara, ali su dosta skuplji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara