Jelčić: Izjava HAZU-a o hrvatskom jeziku ima isto značenje kao i povijesna Deklaracija

IZJAVA o hrvatskom jeziku, koju je danas objelodanila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, ima isto značenje i jednaku težinu kao i povijesna Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika, koju je donijelo 19 hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija 1967., izjavio je akademik Dubravko Jelčić, član Predsjedništva HAZU-a.

Po njegovim riječima, poslije 38 godina suočili smo se opet s istim jugounitarističkim ideolozima, s tom razlikom, kako je dodao, što su oni tada bili u poziciji drugova na vlasti, a danas su gospoda u oporbi, i to oporbi koja sebi dopušta sve, pa i diverzantske metode djelovanja.

"Kako drukčije protumačiti činjenicu da jedan privatni nakladnik u velikoj nakladi objavljuje Rječnik hrvatskoga jezika koji onda besplatno upućuje hrvatskim školama, bez odobrenja nadležnih školskih vlasti Republike Hrvatske? Pitanje je i danas nerazjašnjeno, tko je to platio i zašto. Prije 38 godina znali smo tko nam je neprijatelj, a znamo li to i sada?", rekao je Jelčić.

Smatra kako je utoliko naša situacija danas i ozbiljnija i teža, jer oni koji bi na to morali reagirati po službenoj dužnosti, ostaju i dalje pasivni promatrači.

"Ali s takvim se stanjem hrvatski narod zacijelo neće pomiriti. I to je jedino u što ovoga trenutka možemo vjerovati", dodao je Jelčić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara