Jelenić nije pao zbog najvećeg problema Hrvatske, nego zbog tipova u pregačama

Jelenić nije pao zbog najvećeg problema Hrvatske, nego zbog tipova u pregačama
Foto: Tomislav Miletic/Pixsell/FaH

GLAVNI državni odvjetnik Dražen Jelenić prisiljen je dati ostavku zbog članstva u masonskoj loži pod vodstvom Nikice Gabrića. Poznati oftalmolog i glavni državni odvjetnik posljednjih se dana gađaju preko medija oko istrage protiv trojca iz tjednika 7Dnevno koji je navodno ucjenjivao Gabrića.

>> Glavni državni odvjetnik podnio ostavku zbog masona

Odlazi mirne savjesti

"Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje. Iako činom ostavke moj mandat Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti'', napisao je Jelenić u priopćenju o ostavci odaslanom nešto poslije 18 sati. Istini za volju Jelenić vjerojatno nikamo ne odlazi nego će po svoj prilici ostati u Državnom odvjetništvu kao i njegovi prethodnici. 

Dijelio ložu s Bandićem

Nije ovo prvi put da Jelenić ima problema s ložom. Ne tako davno kazališnu je dijelio s višestrukim optuženikom Milanom Bandićem protiv kojeg podređeni glavnog državnog odvjetnika zasad bezuspješno pokušavaju ishoditi barem jednu osuđujuću presudu. Povodom početka hrvatskog predsjedanja Europskom unijom Jelenić je s Bandićem, kojeg bi trebao sudski proganjati, dijelio ložu iz koje su zajedno uživali u ceremoniji. I nije vidio problem u tome dok nisu objavljene fotografije pa se pokušao oprati od sramote.

Nije puno obećavao

Dražen Jelenić postao je glavni državni odvjetnik prije nešto manje od dvije godine i u mandatu koji je došao do naprasnoga kraja nije se baš ničime istaknuo. Nije puno ni obećavao.

>> Tko je Dražen Jelenić, čovjek koji će zamijeniti Dinka Cvitana na čelu DORH-a?

"Glavni su mi ciljevi revitalizirati odnose s kriminalističkom policijom, glavnim partnerom državnog odvjetnika u provođenju kaznenih postupaka. Potrebno je i pojačati županijska državna odvjetništva kao kičmu državnoodvjetničke organizacije. O tome se već dugo vremena govori. Treba i poboljšati uvjete rada USKOK-a, ali i drugih državnih odvjetništava gdje je to potrebno. Također, nastojat ćemo ne posustajati u kaznenom progonu počinitelja kaznenih djela korupcije, organiziranog kriminala i ratnog zločina", rekao je Jelenić po preuzimanju dužnosti u travnju 2018. godine. Puno ranije dogodio mu se mini skandal kada su mu u Čazmi ukrali službeni laptop i dokumente, što baš i nije neka preporuka za ozbiljan posao šefa svih tužitelja.

>> Tko je Dražen Jelenić, šef DORH-a kojem prijeti smjena zbog masona?

Lakonski zakopao golemu aferu Borg

Otada iz Državnog odvjetništva nije izašla ni jedna velika optužnica koja bi pokazala da se zaista namjeravaju obračunati s korupcijom ili organiziranim kriminalom. Iznimka je progon bivšeg gazde Agrokora Ivice Todorića pri čemu se tek treba vidjeti koliko je ozbiljno DORH pristupio tom kompleksnom slučaju. Sumnju u njihovu ozbiljnost i političku neovisnost glavnog državnog odvjetnika ozbiljno stvara olako odbacivanje optužbi protiv bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić i njene grupe Borg za koje je DORH na brzinu zaključio da nema ništa sporno u izvaninstitucionalnom pisanju zakona prilagođenog šačici odvjetnika i menadžera, koji su na primjeni istog zakona zaradili desetke, ako ne i stotine milijuna kuna. 

>> USKOK oslobodio Borgovce, obrazloženje im je puno rupa, ali i laži

To je samo jedan od primjera nerada glavnog državnog odvjetnika ili barem popustljivog odnosa prema političarima koji bi časnog šefa svih tužitelja trebali natjerati da podnese ostavku ako se ne može othrvati pritiscima, ali Dražen Jelenić očito je bio državni odvjetnik po mjeri Hrvatske dok se nije otkrilo da se učlanio u masone, društvance muškaraca u pregačama koji se vole družiti, igrati čekićima i umišljati da su silno tajanstveni. Idealan je tip za pravosuđe, najproblematičniji dio cijelog državnog aparata u koje građani, s pravom, nemaju ni najmanje povjerenja pa disfunkcionano pravosuđe često navode i kao jedan od glavnih razloga za trajno napuštanje Hrvatske.

HDZ ima politički problem s masonima

Hrvatska demokratska zajednica nalazi se pred dvama izborima, stranačkim i parlamentarnima, a njeno konzervativno biračko tijelo nikako ne može prihvatiti da na tako istaknutoj poziciji drže masona i zato je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio da je Dražen Jelenić gotov.

 

"Vidjet ćemo sve, očekujem čak i ostavku, a ukoliko to ne bude, onda ćemo analizirati dalje. Time što sam rekao da mi ovo nije prihvatljivo, može se zaključiti kakav je moj stav i kakav epilog očekujem. Ukoliko toga ne bude, mislim da će vlada pokrenuti postupak. Želimo to brzo riješiti", rekao je Bošnjaković.

Ne bi ga ni imenovali da su znali da je mason

Još je oštriji bio  premijer Andrej Plenković koji je rekao da Jelenić ne bi bio ni imenovan da su znali da je mason.

>> Plenković: Ako Jelenić sam ne ode, sutra ujutro ćemo pokrenuti njegovu smjenu

"Stav je da je najprimjerenije da on sam podnese ostavku. Ako on sam to ne napravi, vlada će to napraviti na sjednici sutra ujutro", rekao je Plenković zapečativši tako sudbinu glavnog državnog odvjetnika i zapravo zapečatio Jelenićevu sudbinu bez obzira na to što se ovaj još trzao i tvrdio da neće podnijeti ostavku.

Nije bio sporan kada je gledao kroz prste Brkiću

Tom istom Plenkoviću, pak, glavni državni odvjetnik nije bio sporan ni u slučaju Martine Dalić ni u slučaju Milijana Brkića. Tada su se i Plenković i ostatak društva iz vlade pretvarali da je Državno odvjetništvo neovisno i nisu se željeli miješati u njihov nerad. Podsjećamo, Jelenića je odmah po stupanju na dužnost dočekao skandal s nestankom spisa o Milijanu Brkiću koji je netragom ispario u selidbi.

>> Turudić: Nestao je samo spis o Brkiću, iskaze prostitutki sam našao

>> Vaso Brkić - jači od DORH-a, Porezne, USKOK-a i policije

To se Jeleniću ne može uzeti kao osobni krimen, ali dobro pokazuje kako funkcionira DORH. Nastavilo se aljkavom istragom u aferi SMS i prisluškivanje u kojoj su Milijan Brkić i njegov brat Jozo presretali komunikaciju interesantnih im žena. No DORH je odustao od progona i jedini koji su u svemu nastradali su novinari jer su se usudili o svemu pisati pa ih je Brkić redom tužio.

Za Tomaševića nisu ni tražili zatvor

Popustljivost prema političarima nastavila se još jednim visoko eksponiranim slučajem, onim bivšeg HDZ-ovca, požeško-slavonskog župana i obiteljskog nasilnika Alojza Tomaševića. Državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu, naime, nije u optužnici tražilo zatvor za Tomaševića iako je svoju suprugu Maru davio, mlatio, prijetio joj rezanjem grkljana, ponižavao kako mu se htjelo. Na koncu je osuđen samo na deset mjeseci uvjetno i neće u zatvor jer to DORH nije ni tražio, osim ako neku ženu premlati u sljedeće dvije godine.

>> Skandalozno: DORH nije tražio da župan koji mlati ženu ide u zatvor

Ministri padaju zbog kvadrata, a tužitelj zbog šestara

Zbog navedenih slučajeva Dražen Jelenić već je odavno trebao biti bivši glavni državni odvjetnik, ali njegov nerad nikoga nije uzbuđivao. Baš kao što nikoga ne uzbuđuje što ministri ne rade ili su nesposobni raditi svoj posao nego ih se smjenjuje tek kada se otkrije da su zamračili nešto kvadrata u imovinskoj kartici. Razlika je samo što je Jelenića karijere stajao kutomjer, šestar i druženje s muškarcima u pregačama, a ne kvadrati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara