Jemenska vlada i pobunjenici razmatraju razmjenu tisuća zatvorenika

Jemenska vlada i pobunjenici razmatraju razmjenu tisuća zatvorenika
Foto: EPA

JEMENSKE vlasti i pobunjenici pokušali su u Ammanu provesti u djelo sporazum o razmjeni više tisuća zatvorenika, dok traje primirje u Hodeidi, iako kasne raspoređivanja snaga u sukobu.

Drugi dan zaredom predstavnici dviju strana su razgovarali u jordanskom glavnom gradu o oslobađanju zatvorenika u sklopu primjene sporazuma zaključenog prije mirovnih pregovora održanih u prosincu u Švedskoj, rekao je dužnosnik Ujedinjenih naroda.

Sporazum o razmjeni zatvorenika je uz evakuaciju ranjenih pobunjenika dio mjera povjerenja koje su prethodile pregovorima u Švedskoj.

Razmijenjeni popisi

Na traženje posrednika UN-a za Jemen Martina Griffithsa Jordan je prihvatio te razgovore u nazočnosti predstavnika UN-a i Međunarodnog odbora Crvenog križa, koji treba nadzirati razmjene zatvorenika.

Sudionici su već razmijenili popise zatvorenika u sklopu sporazuma koji bi se mogao odnositi na ukupno do 15.000 osoba.

Razgovori u Ammanu su se odvijali dok je Vijeće sigurnosti prihvatilo tehničku rezoluciju kojom se potvrđuje uvođenje na za početak šest mjeseci promatračke misije UN-a za nadzor primirja i povlačenje postrojbi iz grada Hodeide, na zapadu zemlje, koji je u rukama pobunjenika. Tekstom se predviđa misija od 75 civilnih promatrača. Od kraja prosinca i prethodne rezolucije UN-a, petnaestak promatrača pod zapovjedništvom bivšeg nizozemskog generala Patricka Cammaerta nadziru prekid vatre na snazi od 18. prosinca u Hodeidi, ključnoj luci za usmjeravanje humanitarne pomoći do oko 20 milijuna osoba. 

Predviđeno povlačenje pobunjenika iz luka Hodeide, Salifa i Ras Isse kasne i sukobi nisu u potpunosti prekinuti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara