Jeremy Corbyn: Socijalist na čelu podijeljene stranke

Jeremy Corbyn: Socijalist na čelu podijeljene stranke
Foto: EPA

NEKI laburistički zastupnici koji su sredinom 2015. nominirali Jeremyja Corbyna kao kandidata za predsjednika stranke, učinili su to samo zato da predstavnik socijalističkog krila stranke dobije priliku. Nisu mislili da ima ozbiljne izglede. 

Međutim, na krilima tisuća novih, mladih članova stranke i s podrškom velikih sindikata Corbyn je pomeo konkurenciju. 

Iako je od 1983. bio parlamentarni zastupnik iz sjevernolondonske izborne jedinice Islingtona, izvan glavnog grada bio je slabo poznat.

Corbyn danas sa svojom trećom suprugom živi u skromnoj kući u Islingtonu. Londonom se vozi biciklom i odani je navijač Arsenala, kluba iz sjevernog dijela grada. 

U službenoj mu biografiji piše da je na čelo stranke stigao "na valu nade za novom vrstom politike". 

No posljednje ankete ukazuju na to da je najnepopularniji vođa oporbe od 1977. godine. 

Mlitavo protiv Brexita

Kada je prvi put službeno poveo oporbu u parlamentu, Corbyn je uvjerio tadašnjeg premijera Davida Camerona da prihvati manje antagonističku i manje osobnu formu debate. 

Iako se konzervativci primirja nisu dugo držali, Corbyn je među svojim pobornicima zadržao imidž čestitog političara s integritetom.

No to nije dovoljno da zadovolji žestoke kritičare u vlastitoj stranci. Iako ima veliku podršku među običnim članstvom, mnogi ga laburistički zastupnici vide kao osobu koja izaziva podjele i nevoljko se drži službene stranačke politike. 

Oni ga, na primjer, kritiziraju zbog mlitave kampanje protiv Brexita uoči referenduma. Većina birača iz izbornih jedinica koje zastupaju laburisti podržava Brexit, naročito u srednjoj i sjevernoj Engleskoj. 

Corbynovi čvrsti principi na ostalim pitanjima ojačali su mu potporu u bazi, a usput služe i kao anatema kritičarima. 

Osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je redovan govornik na skupovima protiv rasizma, za podršku Palestincima i protivljenju britanskom nuklearnom oružju ili sudjelovanju u Zaljevskom ratu. 

Svoje najbliže socijalističke saveznike iz toga doba i danas ima uz sebe.  

Bijes stranačkih kolega navukao je protivljenjem obnovi britanskih nuklearnih podmornica iz programa Trident, iako je službeni stav stranke bio da se podmornice moderniziraju. 

Otvorena vrata

Srednja struja laburista optužuje ga i da nije uspio iskorijeniti kulturu antisemitizma koju pojedini članovi lijevog krila stranke potpaljuju vatrenim zagovaranjem palestinskih ciljeva uz povremeno rasističko kritiziranje Izraela i Židova. 

Corbyn tvrdi da radi na tome, ali je najutjecajniji britanski židovski list Jewish Chronicle pozvao birače da ne glasaju za njega na izborima. Isto je učinilo i nekoliko uglednih rabina. 

Glavni rabin u Britaniji Ephraim Mirvis nedavno je izjavio da je borba protiv antisemitizma u laburističkim redovima neiskrena, a Corbyna ocijenio neprikladnim za premijera. 

"Naša je stranka jasno dala do znanja kad sam izabran za čelnika, i poslije toga, da je antisemitizam u bilo kojem obliku neprihvatljiv i u našoj stranci i u našem društvu i ispričavam se onima koji su zbog toga patili", rekao je Corbyn u nedavnom razgovoru za BBC. 

Corbynovo vođenje stranke dvaput je bilo na kušnji. Nakon pobune laburističkih zastupnika 2016. godine, stranačko članstvo uvjerljivo ga je potvrdilo kao lidera. Obećao je tada nastavak borbe protiv "nepravde, nejednakosti, zanemarivanja, nesigurnosti, predrasuda i diskriminacije". 

Na prijevremenim parlamentarnim izborima 2017. laburisti su prošli bolje od očekivanog, što je Corbynu omogućilo da nastavi voditi stranku. 

Mnogi su, međutim, uvjereni da on nije pravi čovjek za to. 

Corbyn je na stranačkom mitingu 6. studenoga kazao da i dalje ima ambicije i snage Britaniji donijeti novi stil političkog liderstva i radikalne socioekonomske promjene. 

"Dobar lider ne proleti kroz vrata i zalupi ih u lice onima iza njega. Dobar lider drži vrata otvorenima drugima da prođu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara