Jeste li rođeni jednoplodnim spontanim porodom?

Jeste li rođeni jednoplodnim spontanim porodom?

KADA se državna administracija uplete u svakodnevni život to zna biti vrlo frustrirajuće, a posebice kada se uzaludno trudi uobičajene izraze prevesti u svoj birokratski jezik. Takav slučaj danas je apostrofiran u Saboru kada se raspravljalo o Vladinu prijedlogu "Zakona o primaljstvu" pa je za Sanaderovu Vladu trudnica, "bolesnik koji ide roditi".

Bolesnik ide roditi

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) otišao je korak dalje u svojem jeziku pa se tek rođeno zdravo dijete naziva "jednoplodnim, odnosno višeplodnim spontanim porodom". Također Vlada se u svom prijedlogu zakona ogriješila o Zakon o ravnopravnosti spolova, jer nije nađen adekvatan izraz za muške primalje.

"Što vam znači rečenica 'primalja nije odgovorna za neprovedeni postupak'? Ja to ne razumijem kao ni da žene prozivate 'bolesnikom koji ide roditi'", upitala se danas za saborskom govornicom Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a, dok je njena stranačka kolegica Gordana Sobol upozorila kako HZZO u svojim izrazima uopće ne prepoznaje zdravo novorođenče kao osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hebrang podučio

U obranu Zakona o primateljstvu, ali i jezičnih akrobacija ustao je saborskih zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang  pa je na napade odgovorio napadom.

"SDP-ovci imaju tu 'lingvističke' primjedbe, a njihov klub poslao je prijedlog Zakona o liječenju neplodnosti, misleći valjda na umjetnu oplodnju", kazao je Hebrang dodajući kako se umjetnom oplodnjom ne liječi neplodnost, jer žena ili muškarac i dalje ostaju neplodni.

M.M.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara