Jesu li američki policajci laki na okidaču kada se pred njima nađe crnac?

Jesu li američki policajci laki na okidaču kada se pred njima nađe crnac?

Foto: FAH

DVA su čovjeka u dva dana pokošena hicima američke policije.

Alton Sterling, 37-godišnji prodavač DVD-a iz Baton Rougea u južnoj saveznoj državi Lousiani, ubijen je iz neposredne blizine, nakon što su ga dvojica policajaca presrela i oborila na tlo zbog anonimne dojave da na ulici netko maše pištoljem.

Philando Castile iz St.Paulija u sjevernoj saveznoj državi Minnesoti ustrijeljen je u automobilu nakon što ga je policija zaustavila zbog razbijenog stražnjeg svijetla. Castile je posegnuo za vozačkom dozvolom i dobio četiri metka pred očima svoje djevojke i njezine četverogodišnje kćeri.

Obojica su bili crnci. Posljednji su trenutci života obojice uhvaćeni kamerom, pa su im svjedočili milijuni gledatelja diljem svijeta.

Njihove su smrti okupile ljude pod porukom #BlackLivesMatter, izvukle ih na ulice i ponovo pokrenule raspravu o običaju američke policije da prvo puca a onda postavlja pitanja, posebno ako je osoba pred pištoljem crne boje kože.

Rodbina, prijatelji i slučajni prolaznici svjedočili su o neopravdanosti policijskog otvaranja postupanja, a mediji su se prisjetili drugih sličnih slučajeva koji su u posljednje dvije godine uznemirili Ameriku.

Nenaoružani crnci koje je ubila policija

Dontre Hamilton je bio 31-godišnjak kojem je dijagnosticirana paranoidna šizofrenija. Zaposlenici Starbucksa u Milwaukeeu su 30. travnja 2014. godine pozvali policiju tvrdeći da Hamilton remeti javni red i mir. Dvojica policajaca su ubrzo stigla i konstatirala da se ne događa ništa nelegalno. Pojavio se još jedan policajac, i odlučio da će bolesnog čovjeka zaustaviti i pretresti. Uslijedilo je naguravanje koje je završilo s 14 metaka u Hamiltonovom tijelu.

Eric Garner je umro u nepropisnom zahvatu policajca koji ga je zaustavio jer je na ulici prodavao cigarete. Garner je, ležeći na pločniku gdje ga je držalo nekoliko policajaca, prije smrti 11 puta prostenjao (pretpostavljamo, svaki put sve tiše): "Ne mogu disati". Policajac koji je primijenio zahvat oslobođen je svake krivnje, a Garnerova smrt je izazvala mirne proteste diljem Amerike, i prosvjednicima dala još jedan upečatljiv slogan: #icantbreathe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Michael Brown je stradao u kolovozu 2014. godine, nakon što je u lokalnom dućanu ukrao nekoliko kutija cigareta. Policija je dobila opis počinitelja (18-godišnjak crne boje kože), pa je jedan policajac uskoro primijetio Browna na ulici. Izvukao je pištolj i zapovjedio mu da stane. Brown se okrenuo i polako krenuo prema policajcu, s, kako tvrde svjedoci, rukama podignutim u zrak. Zaustavilo ga je 12 metaka, 10 u tijelo i dva u ruku. Sud je odlučio da su svjedoci koji su vidjeli ruke podignute u zrak nevjerodostojni, pa je pucnjava proglašena samoobranom. Slučaj je izazvao zloglasne nemire u Fergusonu, predgrađu St.Louisa u saveznoj državi Missouri.

Walter Scott je 4. travnja prošle godine pokušao pobjeći od policajca koji ga je zaustavio zbog neispravnog stop svjetla. Policajac je Scotta prvo pogodio taserom, a onda potegao pištolj i pucao mu u leđa dok je bježao, ispalivši ukupno osam hitaca. Jedan prolaznik je ovaj slučaj snimio mobitelom, pa je policajac otpušten i trenutno u kućnom pritvoru čeka suđenje.

Jesu li američki policajci posebno laki na okidaču kada se pred njima nađe crnac?

I za kraj, nekoliko statističkih podataka:

- prošle je godine policija u SAD-u ubila 102 nenaoružana crnca

- svaki je treći crnac kojeg je tijekom prošle godine ubila američka policija bio nenaoružan

- crnci čine 13 posto američke populacije, a bili su žrtve u 37 posto slučajeva kada je policija pucala na nenaoružane ljude 

- tri su puta veće šanse da će od policijskih metaka stradati crnci, nego bijelci

- manje od jedne trećine crnaca prošle godine ubijenih u policijskim pucnjavama bilo osumnjičeno za nasilne zločine

- u 97 posto slučajeva policajci koji su sudjelovali u pucnjavi nisu optuženi za nikakav zločin. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara