Jezerinac: Neka se Srpska pravoslavna crkva izjasni o presudi

Foto: Radio Mrežnica

"NEKA SE Srpska pravoslavna crkva (SPC), s kojom dijelimo isti kršćanski svjetonazor, kao moralna vertikala srpskog pravoslavnog življa, očituje o presudi generalima Markaču i Gotovini", pozvao je biskup Juraj Jezerinac u poruci Vojnog ordinarijata o haškim presudama.

"Neka SPC to učini zbog ljubavi prema pravednosti"

"SPC bi zbog ljubavi prema pravednosti, a na temelju činjenica i dokumenata, mogla dati svjedočanstvo da odlazak srpskog življa nije plod „udruženog zločinačkog pothvata“ i progona, nego organiziranog pothvata pobunjenih vođa srpskog življa u predmetnom području", sugerira Jezerinac.

Vojni biskup u pismu tvrdi da je presuda razotkrila "strahovit utjecaj zla na pojedince i na ustanove, i da je to zlo ubilo savjest sudaca i otupilo im osjećaj pravne odgovornosti".

Grijeh protiv Boga, naroda i ljudi-branitelja

Kome su sve suci zgriješili, po mišljenju biskupa potkovanog u haškoj pravnoj problematici?

" Za nas vjernike težak sudački grijeh počinjen je protiv Boga, protiv naroda i protiv ljudi-branitelja okupirane države. Grijeh je protiv Boga jer je duboko povrijeđena pravednost kao okosnica pravde. Grijeh je protiv naroda jer presuda ozakonjuje nasilnu okupaciju zemlje i time niječe pravo naroda na slobodu u svojoj zemlji. Grijeh je protiv osuđenih ljudi-branitelja jer su osuđeni zato što su oslobađali svoju međunarodno priznatu državu", tvrdi Jezerinac.

Miklenić: Probudila se jednodušnost

Reakcija na presudu danas je stigla i iz pera uvodničara Glasa Koncila Ivana Miklenića. Komentar "Patnja za preokret" sugerira da je među hrvatskim građanima opet rođena - jednodušnost.

"Ta jednodušnost je slična onoj iz ranih devedesetih godina. Iznimno je dragocjena tekovina koja je sposobna raskrinkati stvarne zločinačke pothvate na političkom, gospodarskom, kulturnom, socijalnom i drugim područjima društvenoga života i omogućiti nuždan zaokret, nov početak hrvatskoga društva i hrvatske države", kazuje Miklenić.

Previše smo se povlačili u svoj privatni život...

Zaključuje da je presuda izazvala veoma burne i bolne reakcije, ali i da je uspjela probuditi uspavane hrvatske građane.

"Prevelik broj hrvatskih građana, uključujući katoličke vjernike, sve do ovih dana previše se povlačio u svoj privatni život, bavio se sobom, svojim osobnim interesima, ostajući neupućen i neinformiran o događanjima u društvu. Previše hrvatskih građana dopuštalo je da budu obmanjivani i manipulirani, da im bude nametnuto nezadovoljstvo neovisno o stvarnim činjenicama i da se pomire kao da se glede političkoga upravljanja državom baš ništa ne može promijeniti", piše Miklenić.

Miklenić poziva na izbore: Učinite to kvalitetno

Pozvao je "sve dobronamjerne hrvatske građane" da odluče sudjelovati na idućim parlamentarnim izborima i da to učine kvalitetno.

"Učinite napor i prepoznajte tko stvarno jamči vladanje na nov način stvarnoga služenja hrvatskim nacionalnim ciljevima i legalnim i legitimnim hrvatskim nacionalnim interesima te zbog toga zaslužuje da mu se povjeri mandat za upravljanje Hrvatskom", zaključuje Miklenić u Glasu koncila.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara