Joe Biden će sljedećeg tjedna objaviti kandidaturu za predsjedničke izbore?

Joe Biden će sljedećeg tjedna objaviti kandidaturu za predsjedničke izbore?
Foto: EPA

OČEKUJE se kako će bivši potpredsjednik SAD-a, Joe Biden, sljedećeg tjedna objaviti kandidaturu za predsjedničke izbore 2020. godine.

Joe Biden bio je potpredsjednik SAD-a tijekom obaju mandata predsjednika Baracka Obame. 

Bio bi 19 kandidat među Demokratima

Prije njega je svoju kandidaturu istaknulo 18 visokoprofiliranih demokrata.

Naime, prema američkom izbornom sustavu, republikanci i demokrati ističu svoje kandidature, a potom se unutar tih stranaka provode preliminarni izbori, na kojima se odlučuje kojeg će kandidata stranka kandidirati za predsjedničke izbore.

Već se mjesecima špekulira o tome kada će se Biden kandidirati. Njegova kandidatura bi značila da je utrka za predsjedničkog kandidata među demokratima odbila najstarijeg i najiskusnijeg političara. 

Joe Biden, naime, ima 78 godina. 

Troje izvora potvrdilo objavu 

Huffington post piše kako su tri izvora bliska Bidenu potvrdila kako će njegova kandidatura biti objavljena sljedećeg tjedna. Očekuje se kako bi se to moglo dogoditi već u srijedu.

Prvi je ovu informaciju objavio The Atlantic, a potom CBS i Huffington Post. 

Nije jasno gdje će Biden objaviti svoju odluku, iako je jedan od izvora rekao kako njegovi savjetnici razmatraju mogućnost da se to dogodi na skupu u Charlottesvilleu u Virginiji, na mjestu gdje su se 2017. sukobili bijeli supremacisti i njihovi protivnici. 

Ta lokacija bi, piše Huffington Post, pokazala sav kontrast između Bidena i Trumpa koji je za vrijeme tog sukoba rekao kako ima “jako dobrih ljudi na obje strane”.

Bidenova karijera 

Biden je jedno od prepoznatljivijih imena američke politike. 

Ako se kandidira, ovo bi mu bio treći pokušaj, piše CNN. 

Huffington Post piše kako bi mu u kandidaturi mogla pomoći njegova politička pozadina čovjeka koji dolazi iz radničke klase i koji je služio u dvama mandatima Baracka Obame.

S tim bi se mogao istaknuti kao najizgledniji kandidat demokrata za izbore 2020. godine i na kraju to i postati. U politici je gotovo 50 godina.

Brojna pitanja

Ipak, prošlog mjeseca su se pojavile optužbe da je 2014. za ramena dodirivao poručnicu Lucy Flores te je poljubio u zatiljak uoči jednog događaja na kampanji. 

Nekoliko žena je navelo slične postupke Joea Bidena, iako nijedna nije događaje opisala kao seksualno zlostavljanje ili seksualno neprimjereno ponašanje, piše Huffington post. 

Osi toga, postavlja se i pitanje njegovih godina, ali i može li se uklopiti među demokrate koji su sve liberalniji, dok je on umjereni demokrat.

Postavljaju mu se i pitanja zašto je 1991. godine, na saslušanju pred Senatskim odborom, kao predsjednik Odbora dopustio da se Anitu Hill ispituje o optužbama za seksualno zlostavljanje, za koje je osumnjičen tadašnji kandidat za Vrhovni sud, Clarence Thomas. 

Ipak, unatoč svim pitanjima, republikanci bliski predsjedniku upozoravaju da bi Biden mogao biti najveća prijetnja Trumpu, posebno jer bi mogao privući velik dio radničke klase koja je glasala za Trumpa.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara