Johnson će ponovno pokušati pogurati svoj sporazum s EU-om u parlamentu

Johnson će ponovno pokušati pogurati svoj sporazum s EU-om u parlamentu
Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson pokušat će pogurati svoj sporazum o Brexitu na glasovanje u parlamentu nakon što su ga protivnici prisilili da pošalje pismo EU-u u kojem se traži odgoda izlaska Velike Britanije iz Unije.

Samo 10 dana prije predviđenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a 31. listopada, sve je i dalje neizvjesno. Pitanje Brexita posljednjih je dana usredotočeno na dvije mogućnosti: uređeni izlazak 31. listopada, u skladu sa sporazumom koji je Johnson sklopio u četvrtak, i odgodu izlaska, pošto je u subotu bio prisiljen zatražiti produljenje, ali ostaje i opcija održavanja novog referenduma. 

EU poslao nepotpisano pismo

Zakon, koji su Johnsonovi protivnici usvojili prošli mjesec, premijera je primorao da zatraži produljenje trenutačnog roka za Brexit s 31. listopada na 31. siječnja, pošto su zastupnici u subotu spriječili njegov pokušaj usvajanja sporazuma o odlasku iz Europske unije.

Boris Johnson je u subotu poslao nepotpisano pismo Europskoj uniji tražeći odgodu Brexita, ali je poslao još jednu poruku u kojoj stoji da on osobno ne želi produljenje, rekao je vladin izvor.

Europski diplomati i službenici su u nedjelju Reutersu otkrili da, ovisno o razvoju događaja u Londonu, opcije odgode variraju od jednog dodatnog mjeseca, do kraja studenog, pa do roka od pola godine ili duže. 

Europski veleposlanici su na kratkom sastanku s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom u nedjelju formalno započeli proces ratifikacije, rekli su diplomatski izvori agenciji uz uvjet da ostanu neimenovani. 

Zahtjev "primljen na znanje"

"Primili su na znanje" Johnsonov zahtjev za odgodom poslan u subotu, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk će se narednih dana konzultirati s europskim čelnicima po tom pitanju. 

Britanska vlada priopćila je u nedjelju da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU kao što je i predviđeno, 31. listopada, i namjerava staviti Johnsonov sporazum na glasovanje u parlamentu kasnije u ponedjeljak iako zasad nije poznato hoće li predsjednik donjeg doma John Bercow to dopustiti.

Vlada je predložila raspravu o sporazumu, navodi donji dom i dodaje da će Bercow dati izjavu o postupku ubrzo nakon otvaranja parlamenta u 14.30 sati po srednjoeuropskom vremenu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara