Johnson odbacio zahtjev Škotske za novi referendum o neovisnosti

Johnson odbacio zahtjev Škotske za novi referendum o neovisnosti
Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson danas je poručio škotskoj premijerki Nicoli Sturgeon da neće podržati njezin plan za drugim referendumom o neovisnosti Škotske, nekoliko sati nakon što su oboje postigli odličan rezultat na parlamentarnim izborima. 

Škotska premijerka zatražila još jedan referendum o neovisnosti

Sturgeon je ranije danas zatražila još jedan referendum o neovisnosti nakon što je njezina Škotska nacionalna stranka (SNP) osvojila 48 od 59 škotskih mjesta u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva u Londonu, što je bilo više od očekivanog. 

Johnson, čiji su konzervativci ostvarili veliku pobjedu na izborima u četvrtak, razgovarao je sa Sturgeon i rekao da neće pristati na drugi referendum o neovisnosti nakon što su škotski glasači podržali ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu 2014. godine.

Premijer poručio da se protivi novom referendumu

Međutim, Škotska je glasala i za ostanak Britanije u Europskoj uniji na referendumu 2016. godine.

"Premijer je dao do znanja da se nastavlja protiviti drugom referendumu o neovisnosti, stojeći uz većinu građana u Škotskoj koji se ne žele vratiti podjelama i nesigurnosti", priopćeno je iz premijerova ureda. 

U priopćenju se dodaje da su rezultati referenduma 2014. godine bili uvjerljivi i da se trebaju poštovati.

Sturgeon je ubrzo odgovorila na Twitteru. Napisala je da je premijeru poručila da se njezin politički mandat da građanima, da izbor treba poštovati, "kao što i on očekuje da se njegov mandat poštuje". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara