Jonathan Randal neće morati svjedočiti pred ICTY-em

NOVINSKI izvjestitelj Jonathan Randal dobio je zakonsku bitku i neće morati svjedočiti pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), nakon što je suce uspio uvjeriti da bi ono moglo ugroziti njegovu sigurnost i neovisnost, izvijestili su u srijedu službeni izvori.

Pet sudaca ICTY-a, na čelu s predsjednikom Claudeom Jordom, proglasilo je nevažećom subpoenu kojom se od novinara traži da svjedoče pred sudom.

Suci su se složili da će novinari koji zadaće obavljaju u ratnim zonama biti obvezni svjedočiti pred međunarodnim sudom isključivo kada je njihovo svjedočenje ´izravno i ključno povezano s nekim temeljnim pitanjima´ od najveće važnosti. Strana koja bude tražila da se pred sudom kao svjedok pojavi ratni izvjestitelj, morat će ubuduće dokazati da se ´ta izjava ne može dobiti ni iz jednog drugog izvora´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Randal je pred ICTY-jem odbio svjedočiti u procesu protiv bivšeg zamjenika premijera bosanskih Srba Radoslava Brđanina, optuženog za etničko čišćenje više od 100.000 stanovnika BiH nesrpske nacionalnosti.

Randal je Brđanina intervjuirao 1993. On mu je tada kazao kako se želi ´riješiti´ nesrpskog stanovništva iz Banje Luke, a članak je objavljen u Washington Postu u veljači iste godine.

Randal je sucima objasnio kako smatra bi njegovo i svjedočenje njegovih kolega u takvim ili sličnim situacijama moglo dovesti u opasnost novinare i njihovu sposobnost da korisnicima priskrbe točne informacije.

Randalov odvjetnik Geoffrey Robertson nakon odluke suda novinarima je kazao: ´Ovo je velika pobjeda za slobodu tiska. Suci su shvatili da bi neutralnost ratnih izvjestitelja bila dovedena u opasnost ako bi oni bili prisiljeni svjedočiti na uobičajen način´.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara