Jones: Amerikanci ostaju u BiH i nakon povlačenja NATO-a

GLAVNI zapovjednik NATO snaga u Europi, američki general James Jones izjavio je u utorak kako bi američke postrojbe mogle ostati u BiH i nakon što se vođenje sadašnjom mirovnom misijom u toj zemlji prepusti Europskoj uniji.

U intervjuu što ga je u utorak objavilo sarajevsko "Oslobođenje", general Jones je rekao da je američke vojnike moguće zadržati u BiH ukoliko američke i bosanskoshercegovačke vlasti o tome postignu bilateralni sporazum.

"Ako se misija NATO-a u BiH okonča i kada se okonča, SAD bi mogle ući u neke bilateralne odnose s Bosnom. Držimo kako je to geostrateški vrlo značajno jer smo tamo već investirali u neke stvari, poput baza", kazao je general Jones.

Glavni zapovjednik NATO-a potvrdio je da je moguće da će se već u 2004. godini steći uvjeti za okončanje vojne misije u BiH te da bi ona mogla poprimiti prije svega policijski karakter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U sastavu stabilizaciskih snaga u BiH (SFOR) trenutačno se nalazi oko 12 tisća vojnika, uglavnom iz zemalja članica NATO-a, a zapovjednik im je američki general Virgil Packett.

Transformacija njihove misije, po riječima generala Jonesa, omogućena je stabiliziranjem stanja u BiH i velikim napretkom postignutim u proteklim godinama.

Britanska je vlada ranije ovog mjeseca predložila da zapovjedništvo nad sadašnjim SFOR-om u BiH naredne godine preuzme EU te da operaciju vode britanski časnici.

General Jones odlučno međutim tvrdi kako takav razvoj događaja ne znači odlazak Amerikanaca."Iz toga sigurno ne bih izvodio zaključak kako neka zemlja, uključujući i SAD, želi napustiti BiH na način da tamo više nikad ne bude prisutna", kazao je američki general.

Jones je također ocijenio da je BiH potpuno drugačiji slučaj od Kosova gdje je nastavak vojne misije uvjetovan potrebom rješavanja konačnog statusa te pokrajine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara