Jorasove žardinjere ostaju i dalje - slijedi li repriza slovensko-hrvatskih graničnih problema?

FAMOZNE žardinjere na graničnom prijelazu Plovanija, istarskom području na kojem već godinama Slovenac Joško Joras pokušava proizvoljno izmijeniti međudržavne međe, danas su trebale biti uklonjene, ali to se još uvijek, kako doznajemo, nije dogodilo.

Podsjećamo, žardinjere su na spomenutom graničnom prijelazu postavljene da bi se kontroverznom Jorasu onemogućio prilaz do kuće iz susjedne Slovenije i to bez nadzora hrvatskih graničnih policajaca - takvom tretmanu hrvatskih državnih službenika dao je sam Joras svoj nemali obol.

Zbog postavljanja takvih prepreka već krajem travnja ove godine od strane slovenskih ekstremnih desničara organizirani su prosvjedi na kojima su Jorasove pristaše upirale da probiju granicu, pa i da uklone, prema njihovu mišljenju, sporne žardinjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li ostavljanje istih žardinjera utjecati na dogovor po kojem bi kontroverznom Jorasu bio uručen "granični ključ" tek će se vidjeti. Naime, na malim međudržavnim prijelazima, kakav je i Plovanija, trebalo bi postaviti zaštitnu rampu, a posebnu dozvolu odnosno ključ u ovom slučaju dobio bi hrvatski Slovenac Joško Joras.

Bilo kako bilo, sigurno je kako je u interesu svih na tom području, pa i šire, da se Jorasovi performansi konačno skinu s međunarodnog političkog repertoara, a pitanje je što će se dogoditi narednih dana s obzirom da se najavljeno uklanjanje žardinjeri nije obavilo.

Ig.M.
Foto: Regional Express
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara