Jordan planira "spasiti" Mrtvo more dolijevanjem prerađene slane vode

Tekst: N.Š.
Foto: Wikipedia

JORDANSKA vlada objavila je svoju odluku da spasi Mrtvo more koje se polako smanjuje, dolijevanjem velikih količina slane vode.

Znanstvenici već neko vrijeme upozoravaju na zabrinjavajući pad razine Mrtvog mora za oko 1 metar u godini dana što znači da bi taj jedinstveni ekosustav nestao kroz 50 godina.

Prelijevanje iz jednog mora u drugo

Vlada u Amanu stoga planira izvući oko 3 milijuna kubnih metara mora iz Crvenog mora, preraditi ga u desalinizacijskoj tvornici gdje se proizvodi voda za piće te otpadnu vodu poslati u mrtvo more tunelom. Ovakvi planovi se već duže vrijeme dogovaraju među palestinskom, izraelskom i jordanskom vladom i pravi su primjer pregovora između zemalja koje se inače o ničemu ne mogu dogovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jordan će započeti prvu fazu uz pomoć donatora i privatnih investitora", rekao je ministar za vodu general Maysoun Zu'bi.

Isplativo, ali neekološki

Udruge za zaštitu okoliša bune se, jer plan nije provjeren, a i tvrde da bi miješanje dvoje različite vrste slane vode moglo imati ozbiljne ekološke posljedice, poput nagomilavanja algi.

"Znamo da je plan privlačan jordanskoj vladi jer će im donijeti mnogo novaca. Ali cijena je previsoka", rekao je Munqeth Mehyar direktor Prijatelja zemlje u Ammanu.

Studiju "Red-Dead Water Conveyance Project" financiraju donatori iz nekoliko zemalja i Svjetska banka, a njome bi se omogućile zalihe pitke vode Jordanu za 50 sljedećih 50 godina. Izraelci i Palestinci također bi popunili svoje zalihe ovim projektom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara