Josipović: Djeca iz naših udžbenika ne mogu naučiti pravu važnost antifašizma

Tekst: G.V.
Foto: Boris Kovačev / Cropix

POVODOM Dana antifašističke borbe i 69. obljetnice početka borbe protiv fašizma kod spomenika u šumi Brezovici nedaleko od Siska predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, zajedno s državnim i stranačkim izaslanicima, položili vijence i zapalili svijeće kod Spomen-obilježja Prvom partizanskom odredu.

Josipović je tom prigodom kazao da se svečano obilježavajući ovaj dan "prisjećamo važnog datuma naše povijesti kada je prva skupina hrvatskih antifašista, vođena idealom slobode, organizirano krenula u borbu protiv fašističke okupacije Hrvatske."

"U Hrvatskoj je previše onih koji i dalje relativiziraju važnost antifašističke borbe. Naši udžbenici djeci ne daju punu i pravu informaciju o Drugom svjetskom ratu i antifašizmu", kazao je Josipović pa dodao da očekuje od Vlade i Hrvatskog sabora da će Deklaracijom o antifašizmu izjednačiti prava antifašističkih boraca i prava hrvatskih branitelja.

Kosor je u Brezovici kazala da "hrvatski narod prednjači u otporu fašizmu jer je 22. lipnja 1941. godine organizirao prvu antifašističku postrojbu u porobljenoj Europi".

Kosorica je u svom govoru pozdravila Josipovićev nedavni posjet Bleiburgu, kazavši kako "moramo zatvoriti poglavlje borbe za bolju prošlost i fokusirati se na budućnost". Kosor je također kazala kako hrvatska Vlada odbacuje svaki pokušaj revizionizma i rehabilitacije fašizma: "Kao premijerka se nikad neću umoriti od ponavljanja da je ustaški režim bio režim zla".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara