Josipović dobio privremeno osiguranje: Pristao bih da me čuva žena

Tekst: P.V.
Foto: Damjan Tadić / Cropix

IVO JOSIPOVIĆ napokon je, čini se, izgladio svoje nesuglasice s Tomislavom Karamarkom i od danas će napokon imati osiguranje primjereno predsjedniku Republike. Priopćio je to načelnik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec koji je javnost izvijestio o jučerašnjem sastanku između predsjednika Josipovića i ministra unutarnjih poslova Karamarka.

Detalji razgovora u priopćenju se ne spominju, ali jasno je da problem predsjednikovog osiguranja nije još do kraja definiran. Rješenje do kojeg su Josipović i Karamarko danas došli je privremeno, dok će konačna odluka o osobama koje će čuvati Josipovića biti donesena nakon inauguracije.

"Sukladno Uredbi o utvrđivanju poslova protuobavještajne zaštite i osiguranja određenih osoba, objekata i prostora te stavu novoizabranog Predsjednika RH Ive Josipovića utvrđene su mjere osiguranja na način da u prijelaznom razdoblju, do inauguracije novog predsjednika, dio osoblja osiguranja predsjednika Stjepana Mesića preuzima osiguranje novog predsjednika", stoji u priopćenju Ravnateljstva policije u kojem se također ističe kako je na ovaj način "osiguran kontinuitet službe osiguranja novog predsjednika te su zagarantirani puni standardi u primjeni mjera osiguranja predsjednika Republike Hrvatske".

"Pristao bih da me štiti ženski zaštitar"

"Ja se u Hrvatskoj osjećam sigurno i kad nemam osiguranje", rekao je Josipović u intervjuu za Media servis i potvrdio da je s ministrom unutarnjih poslova sve dogovorio. "Mislim da je u redu da je dobijem popis tih 700 ljudi koji su dostupni i da izaberem najbolje, iako osobno nemam ništa protiv ni onih čuvara koje su mi poslali na izbornu noć", rekao je Josipović.

Bivši Račanov tjelohranitelj je, tvrdi treći hrvatski predsjednik, samo jedan od onih za koje se raspitivao. "Nije točno da sam tražio striktno njega, ali nema ni govora o tome da je Vuk nestručan", kaže Josipović, te ističe kako je zadovoljan ljudima koji ga sad čuvaju. Josipović također kaže kako bi pristao da ga čuva ženski zaštitar jer ne vidi zašto žena ne bi bila jednako dobar djelatnik sigurnosti kao muškarac.

Nije želio da bivši Sanaderov tjelohranitelj određuje njegovo osiguranje

Podsjećamo, trakavica oko Josipovićevog osiguranja započela je još u izbornoj noći, kada su u ponoć, nakon što je DIP objavio rezultate izbora, u Josipovićev stožer stigli policijski djelatnici koje je MUP delegirao za Josipovićeve tjelohranitelje. Budući predsjednik pobunio se protiv takve odluke Tomislava Karamarka, ističući kako ima pravo sam izabrati osobe koje će ga osiguravati i samim time praktički živjeti s njim. Josipović je htio da za njegovo osiguranje bude zadužen bivši tjelesni čuvar Ivice Račana Goran Vuković Vuk, što je ministar policije odbio uz obrazloženje da Vuk nije kvalificiran za takav posao.

Karamarko je "vrući krumpir" pokušao prebaciti na Davora Blažinovića Tigra, prepustivši njemu sastavljanje Josipovićevog sigurnosnog tima, ali treći hrvatski predsjednik je to odlučno odbio. Tigar je, naime, bivši šef osiguranja Ive Sanadera te je navodno i dalje odan bivšem premijeru, a Josipović u svom okruženju želi samo ljude kojima može u potpunosti vjerovati i koji neće širiti informacije koje čuju u Uredu predsjednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara