Josipović: Hrvatska mora pomoći svojim susjedima da što prije uđu u EU

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

"S NAŠIM susjedima želimo poticati suradnju, prijateljstvo i solidarnost, a ne konflikte", rekao je predsjednik Ivo Josipović koji je danas predavanjem o budućnosti Hrvatske i regije na Harvardu završio posjet SAD-u.

Josipović je više puta u svojim govorima tijekom posjete SAD-u naglašavao kako se Hrvatska nalazi pred ulaskom u Europsku uniju, no da je i povijesna zadaća naše zemlje pomoći susjedima da uđu u EU. Također predsjednik Hrvatske istaknuo je kako vidi šansu Hrvatske u snažnom regionalnom tržištu na kojem možemo pokazati svoje sposobnosti.

Američki domaćini predstavili su Josipovića kao staloženog državnika posvećenog pravdi. Kako donosi HRT predsjednika su u obilasku Harvarda pratili studenti prava iz Hrvatske. U knjižnici najstarijeg američkog sveučilišta pokazali su mu rukom pisan Skup zakona Dubrovačke Republike te zamolili da potpiše dvije knjige čiji je autor.

Podsjetimo kako se Josipović nalazi u SAD-u kao gost fondacije američkog predsjednika Billa Clintona koja je organizirala konferenciju pod nazivom Amerika na raskrižju: Daytonski sporazum i početak diplomacije 21. stoljeća posvećenu 15. godišnjici Daytonskog sporazuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara