Josipović o tužbi protiv Srbije za genocid: Hrvatska bi trebala razmisliti o nagodbi

Josipović o tužbi protiv Srbije za genocid: Hrvatska bi trebala razmisliti o nagodbi

Foto: Davor Pongračić / Cropix

IVO JOSIPOVIĆ na Pantovčaku je primio veterane 4. gardijske brigade, te ponovo komentirao presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Kazao je da su Hrvati presudu doživjeli kao nepravednu, te da je posebno neprihvatljiva kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata, dodavši kako "nažalost zna da je bilo zločina i da netko za njih mora odgovarati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Povijesni i politički aspekti presude nisu prihvatljivi", kaže Josipović, ali dodaje kako je siguran da će istina izaći na vidjelo u drugostupanjskom postupku. "Domovinski rat bio je pravedan i niti jedna presuda ne može to promijeniti", kazao je predsjednik.

Josipović je prokomentirao i sugestije iz Srbije kako bi Hrvatska trebala razmisliti o povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije, kazavši kako je tužba u nadležnosti Vlade, ali, dodao je, treba razmotriti što se može dobiti tužbom i može li se više dobiti nagodbom ili na neki drugi način.

U ime pripadnika 4. gardijske brigade, koji su bili dio Gotovininih snaga u Oluji, okupljenima se obratio predsjednik njihove udruge Božo Zadro. Kazao je da su Pauci, kako su zvali 4. gardijsku brigadu, bili glavna Gotovinina snaga. "Očekujem da hrvatski političari učine sve što je moguće na pobijanju presude", kazao je Zadro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara