Josipović osudio izjave inicijatora obnove Hrvatske pravoslavne crkve

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP / Ilustracija


PREDSJEDNIK Ivo Josipović poslao je danas pismo episkopu Dalmatinske eparhije Srpske pravoslavne crkve vladiki Fotiju, u kojem je oštro osudio izjave inicijatora osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve, upozorivši da takve izjave mogu biti shvaćene kao poziv na nesnošljivost i netoleranciju prema pripadnicima drugih crkava.

U pismu, koje je u cijelosti objavljeno na internetskim stranicama Dalmatinske eparhije, Josipović ističe da se pokretač inicijative za obnovu HPC-a Ivo Matanović, "u namjeri osnivanja i registriranja Hrvatske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice poziva na kontinuitet s Hrvatskom katoličkom crkvom utemeljenom u lipnju 1942. godine na inicijativu Ante Pavelića i u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske".

"Zbog pozivanja na ustaški režim i negativne konotacije koje Hrvatska pravoslavna crkva nosi iz toga razdoblja, provokativne i neodmjerene izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne zajednice mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i nesnošljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okruženju", upozorava Predsjednik.

U pismu se također podsjeća da, u skladu sa Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica, "vjerske zajednice u promicanju vjere i drugom svom djelovanju ne smiju širiti netrpeljivost i predrasude prema drugim vjerskim zajednicama i njihovim vjernicima ili drugim građanima", što se može iščitati iz izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne crkve, u kojoj pretendira na preuzimanje članstva. odnosno vjernika ostalih pravoslavnih zajednica u Hrvatskoj.

"To je neprimjeren govor u zemlji u kojoj, unatoč ratnim stradanjima, ekumenski duh nije sasvim zaboravljen, što se jasno može prepoznati i iz Vaših riječi. Uvjeravam Vas da ću se uvijek zalagati za poštovanje ljudskih prava i zakona koji važe u našoj domovini, pa tako i u ovom slučaju koji Vas je opravdano uznemirio", stoji na kraju Josipovićeva pisma vladiki Fotiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara