Josipović smijenio Kruljca s dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske

Foto: Vlado Kos/Cropix

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović donio je odluku o razrješenju general pukovnika Mladena Kruljca s dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

>>>Kruljac i ostali oštetili državu za 16,5 milijuna kuna, određeno im 30 dana pritvora

Odluku je donio na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH te uz suglasnost ministra obrane. Odluka je stupila na snagu danas, 10. srpnja 2011. godine, piše u priopćenju Ureda predsjednika.

Mjesec dana istražnoga zatvora

Podsjećamo, general pukovnik Mladen Kruljac uhićen je u petak zajedno s još petoricom sudionika zbog malverzacija zemljištem kojima su oštetili Općinu Sibinj za najmanje 16,5 milijuna kuna. Jučer ih je saslušao osječki Uskok, a sudac Anto Rašić je poslušao preporuku Uskoka i svim osumnjičenicima odredio mjesec dana istražnog zatvora

Za zloporabu ovlasti ili pomaganja u zloporabama sumnjiče se general Mladen Kruljac, najveći pojedinačni dioničar NK Hajduka poduzetnik Ivan Rimac, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine u Slavonskom Brodu Zdravko Sočković, načelnik općine Sibinj Ivica Batinić, nekadašnji vijećnik Sibinja Ivan Mišković te autoprijevoznik iz Slavonskog Broda Željko Garić.

Radili su to na način da su Batinić i Mišković, kao načelnik i član poglavarstva, omogućili poduzećima i pojedincima kupnju građevinskog zemljišta po cijeni znatno nižoj od stvarne vrijednosti. Kruljac se tereti da je koristio hrvatske vojnike kako bi se izgradile prometnice u zoni u kojoj se zemljište nalazilo. To je dodatno povećalo vrijednost zemljišta. Vrijednim se zemljištem trgovalo na namještenim natječajima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara