Josipović traži od Ustavnog suda da sruši Zakon o ništetnosti!

Josipović traži od Ustavnog suda da sruši Zakon o ništetnosti!

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"ZAKON o Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije iznimno je štetan po zaštitu prava neosnovano optuženih branitelja i pravnu sigurnost građana Republike Hrvatske", tvrdi Ivo Josipović.

> HDZ-ovo orgijanje u Saboru: Izglasali sve što im je palo napamet

Predsjednik je u priopćenju za medije poručio da smatra kako Zakon o ništetnosti nije u skladu s Ustavom, zbog čega će tražiti ispitivanje njegove ustavnosti pred Ustavnim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Braniteljima se uskraćuje pravo da pred tijelima Republike Hrvatske iznesu svoju obranu i da kroz suradnju s tijelima u Srbiji dođe do odustanka od neosnovanih optužnica. Optužnice iz Republike Srbije bit će netransparentne za hrvatski pravni sustav i branitelje i nepoznat broj naših građana bit će izložen mogućnosti uhićenja u inozemstvu. Isto tako, prestanak suradnje sa Srbijom otežat će kažnjavanje osoba odgovornih za ratne zločine u Hrvatskoj pred sudovima u Srbiji. Zakon, zbog svojih slabosti, nanosi i štetu međunarodnom ugledu Hrvatske", tvrdi Josipović.

Zakon nije ni smio biti izglasan bez natpolovične većine svih zastupnika!

Predsjednik objašnjava da se ovim zakonom građanima ograničavaju temeljna prava, poput prava na obranu. No, također se utvrđuje nova nadležnost ministra pravosuđa kao državnog tijela, zbog čega je za usvajanje Zakona bila potrebna natpolovična većina glasova svih zastupnika. Zakon pri usvajanju nije imao takvu većinu, objašnjava Josipović.

"Upitna je ovlast ministra da donosi odluke kojima se onemogućava pravosuđe da provodi radnje iz svoje nadležnosti.  Isto tako, Zakon je u suprotnosti s međunarodnim ugovorima kojima se uređuje međunarodna pravna pomoć Hrvatske i Srbije, čime se krši članak 141. Ustava Republike Hrvatske", tvrdi predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara