Josipović zbog gay pridea traži odgovornost policije: Kako je moguće da nitko ništa ne zna?

Foto: Goran Mehkek / Cropix

IVO JOSIPOVIĆ policiju je pozvao na odgovornost zbog nasilja na splitskom Prideu! Iako je Krunoslav Borovec jučer ponavljao da je policija svoj posao obavila bez greške, reklo bi se da predsjednik nije uvjeren u takve tvrdnje.

Josipović je zatražio da se istraži kako je moguće da se bez znanja policije održava paralelni, neprijavljeni skup, na kojem je više tisuća ljudi bilo naoružano najrazličitijim "rekvizitima" od petardi i suzavaca do kamenja i palica. "Ako nitko za to nije znao i nije bio spreman, onda treba vidjeti što se dogodilo", kaže Josipović.

Represivni aparat na primjeru splitske gay parade je zakazao, vjeruje Josipović. Ne samo da nitko od državnih tijela nije znao za organizaciju nasilnog anti-gay skupa, već se nisu iskazali ni u naknadnoj proceduru: za sada nije podignuta još niti jedna kaznena prijava.

Na Pantovčaku je predsjednik danas primio organizatore Zagreb Pridea, s kojima je razgovarao o slobodi i ljudskih pravima. Josipović je dao svoju podršku Zagreb Prideu, iako u povorci osobno neće sudjelovati. Istaknuo je da je uvjeren kako će Zagrepčani, bez obzira što mislili o homoseksualcima, znati prepoznato što je dobro, a što ne i kako se smiju ponašati.

Svako nasilje je Josipović osudio, nazvavši ga ružnim licem Hrvatske. Komentirajući izjavu iz redova biskupa, da nasilje ne podržavaju, ali ga mogu razumjeti, Josipović je odvratio tvrdnjom da se "nasilje ne može niti podržati, niti razumjeti". Josipović također kaže kako ga reakcije iz EU ne zabrinjavaju. Važnije mu je, kaže, na koji će način reagirati hrvatsko društvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara