Josipovića razljutilo curenje informacija s Pantovčaka: Predsjednik traži hitnu istragu

Josipovića razljutilo curenje informacija s Pantovčaka: Predsjednik traži hitnu istragu

Tekst: I. Ćimić
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

IZ UREDA predsjednika na neformalnom "briefingu" s novinarima poručili su danas kako detaljan prikaz u medijima o osiguranju predsjednika Ive Josipovića i predsjednice Vlade Jadranke Kosor mogu imati za posljedicu ugrožavanje sigurnosti i predsjednika države i premijerke, kao i članova njihove obitelji.

U Austriji ista stvar

"Brojno stanje osiguranja, broj i vrsta vozila, oprema kojom raspolažu i drugi detalji mogli su doći do novinara samo curenjem informacija", poručili su danas iz ureda predsjednika, dodajući kako to dokazuje iznimno nizak stupanj profesionalnosti u dijelovima sustava te zapravo opravdava predsjednika Josipovića da sudjeluje u izboru osiguranja. Predsjednik je najavio i istragu o neovlaštenom iznošenju podataka o osiguranju najviših državnih dužnosnika.

Podsjetimo, pojedini mediji objavili su kako Josipovićevo osiguranje nije dostojno jednog predsjednika države te ukazali na ranjive točke, zaključivši kako osiguranje nije na dovoljnoj razini. Štoviše, Josipović danas tvrdi kako se prigodom nedavnog posjeta Austriji uvjerio da austrijski predsjednik i njegova obitelj imaju gotovo identičan sustav osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, danas su iz Ureda predsjednika opovrgnuli neslužbene informacije kako bivši kadrovi predsjednika Stjepana Mesića onemogućavaju rad novih ljudi Ive Josipovića.

Analitika im više ne treba

"Riječ je o tome da su, prema zakonu, svi savjetnici bivšeg predsjednika Mesića razriješeni dužnosti s početkom Josipovićeva mandata. Samo Siniša Tatalović te Saša Perković ponovno su imenovani kao predsjednikovi savjetnici za unutarnju politiku, odnosno nacionalnu sigurnost", rekli su danas predstavnici Ureda predsjednika, dodajući kako mjesto koje je upražnjeno odlaskom Drage Pilsela neće biti nadopunjenom novim imenom koje bi se bavilo analitikom.  

Lepej kao Josipovićeva savjetnica

Isto tako, danas se moglo doznati s Pantovčaka kako je pri kraju formiranje još jednog predsjedničkog vijeća. Naime, uz Gospodarsko vijeće, Savjet za vanjsku politiku i Vijeće za branitelje, dodat će se i Vijeće za socijalnu pravdu. Navodno bi u tom vijeću, uz predstavnike nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih, manjinskih i radničkih prava, trebala sjediti i Ankica Lepej koja je poznata kao zviždačica koja je razotkrila tajnu imovine obitelji Franje Tuđmana. Danas je naglašeno kako savjetnička vijeća nisu dio službene administracije Ureda predsjednika te da se budžet koji je bio na raspolaganju Mesiću neće nikako povećavati. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara