Josipoviću je Bosna "najljepša simfonija"

Foto: Tomislav Krišto / Cropix

HRVATSKOM predsjedniku Ivi Josipoviću danas je u Sarajevu uručena nagrada Sloboda koju dodjeljuje Međunarodni centar za mir iz Sarajeva pojedincima i institucijama za poseban doprinos razvoju humanizma, ljudskih prava i sloboda.

RTVBiH javlja kako će Josipović danas posjetiti Muzičku akademiju gdje će se susresti s profesorima i studentima, a prisustvovat će i svečanosti povodom 120. godišnjice rođenja pjesnika Tina Ujevića, koja će biti održana u sklopu Međunarodnog festivala - Sarajevska zima.

Josipoviću je Bosna najljepša simfonija

"Ima dovoljno mudrosti u BiH da se napravi najljepša simfonija od ove prekrasne zemlje", kazao je Ivo Josipović tijekom današnjeg posjeta Sarajevu gdje je primio nagradu "Sloboda" za poseban doprinos razvoju humanizma, ljudskih prava i sloboda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosanski novinari htjeli su Josipovića nasanjkati pitanjem tko je dirigent, a tko prva violina u sastavljanju BiH-vlasti, no stigao ih je diplomatski odgovor kojega citiraju svi bosanski mediji.

U govoru nakon dodjele nagrade kazao je da zemlje regije prošlost ne mogu promijeniti, ali je mogu razumjeti. "Male smo zemlje i mali narodi. Ulazimo u velike asocijacije slobodnih europskih naroda u kojima moramo sačuvati svoj identitet različitost i slobodu", kazao je predsjednik.

Sarajevsko druženje proteklo je u uzajamnom komplimentiranju bosanskih domaćina i gosta s Pantovčaka, što će vjerojatno biti novi okidač za paranoike u Hrvatskoj koji u Josipovićevim susretima ovog tipa vide obnovu tzv. jugosfere.

"Postoji još suviše straha, zatvorenosti, nepovjerenja, teških sjećanja. Nama svima treba da ponovo počnemo vjerovati jedni drugima, da se oslobodimo straha i predrasuda, da ne dopustimo da nam memorija ukrade budućnost", zaključio je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara