Josipoviću u Sarajevu dali nagradu koju su prije njega dobili Kolinda i Erdogan

Josipoviću u Sarajevu dali nagradu koju su prije njega dobili Kolinda i Erdogan
Foto: FaH

BIVŠEM hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću u srijedu je u Sarajevu uručena međunarodna nagrada koja nosi naziv po Isa-begu Ishakoviću a namijenjena je inozemnim državnicima koji promiču mir, razumijevanje i toleranciju.

Josipović je drugi laureat ove nagrade iz Hrvatske jer ju je 2015. dobila aktualna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pridruživši se tako ranijim dobitnicima poput slovenskog predsjednika Boruta Pahora, bivšeg predsjednika Austrije Heinza Fischera i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Nagrada "Isa-beg Ishaković" ime je dobila po znamenitom osmanskom upravitelju Bosne iz 15. stoljeća koji se smatra utemeljiteljem Sarajeva kao urbanog središta, a dodjeljuje se od 2002. u organizacije udruge "Klepsidra" čija je zadaća promicanje multikulturnog i multietničkog nasljeđa BiH.

Članovi udruge eminentni su članovi akademske zajednice u BiH, a žirijem koji je dodijelio nagradu predsjedavala je akademkinja Adila Pašalić Kreso, profesorica emeritus Sveučilišta u Sarajevu.

"Ova nagrada sigurno nije jeka visoke politike"

Na svečanosti održanoj u nazočnosti visokih državnih dužnosnika poput člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića te visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, predsjednica žirija je kazala kako Josipović nije samo poticao dijalog i pažljivo gradio odnose između Hrvatske i BiH nego ih je činio uzajamno korisnim.

Bivši hrvatski predsjednik rekao je da šefovi država i vlada dobivaju brojne nagrade i priznanja, zasluženo ili nezasluženo, a vrijeme nakon isteka mandata daje konačni sud o tim nagradama i njihovim stvarnim vrijednostima.

"Ova nagrada sigurno nije jeka visoke politike. Razumijem je kao odnos prema načinu na koji sam gradio odnos među našim državama i narodima", kazao je Josipović.

Ustvrdio je da je kao predsjednik pokušao uspostaviti novi kurs hrvatske vanjske politike unatoč onima koji nisu znali ili nisu željeli graditi mir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara