Josipu Mlakiću uručena V.B.Z.-ova književna nagrada za roman ˝Živi i mrtvi˝

JOSIP MALKIĆ, bosanskohercegovački i hrvatski pisac, dobitnik je književne nagrade za roman godine u iznosu od 100.000 kuna koju je ove godine prvi put dodijelila zagrebačka izdavačka kuća V.B.Z.L

Mlakiću je nagrada uručena za roman ratne tematike ´Živi i mrtvi´ na večerašnjoj svečanosti u zagrebačkom ´Kulturnom centru Centra Kaptol´.

Kako je rekao direktor V.B.Z.-a Boško Zatezalo riječ je o najvećoj nagradi u kulturi u Hrvatskoj koja će se dodjeljivati i idućih godina i to isključivo za roman napisan na hrvatskom jeziku.

Odluku o večerašnjem dobitniku Josipu Mlakiću donio je peteročlani Ocjenjivački sud s predsjednikom suda Miljenkom Jergovićem.

Rukopis Josipa Mlakića ´moćan je i opravdao je ideju nagrade´ - istaknuo je Jergović.

Na natječaj je bilo prijavljeno 72 rukopisa od kojih je zanimljivo i literarno relevantnih bilo njih dvadeset posto, rekao je Jergović, dodavši da je ideja za spomenutu nagradu bila njegova.

Roman ´Živi i mrtvi´ ratni je roman i radi se o romanu koji će uvijek naći svoju publiku, ocijenio je urednik u V.B.Z.-u Nenad Rizvanović.

Najavio je da će natječaj za sljedeću nagradu biti otvoren od 1. siječnja do 1. rujna 2003.

Nešto više o romanu ´Živi i mrtvi´ govorio je sam autor Mlakić.

´Tim sam romanom želio prikazati rat kao horor, i mogu reći da je to horor roman u kojemu više govorim o samoj srži rata´, pojasnio je Mlakić. Dodao je i kako je on sam čovjek koji je prošao rat, ali su likovi o kojima piše u romanu izmišljeni.

Slikar Boris Glumac na svečanosti je Josipu Mlakiću darovao svoju ulje na platnu ´Bez naslova´.

Josip Mlakić već je nagrađivan i to za svoj prvi roman ´Kad magle stanu´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara