Jučer se dogodilo 30 teških nesreća. U jednom danu poginulo je pet ljudi

Jučer se dogodilo 30 teških nesreća. U jednom danu poginulo je pet ljudi
Foto: PIXSELL/Vjeran Zganec Rogulja, Davor Javorovic

JUČER se na području Republike Hrvatske dogodilo 30 prometnih nesreća u kojima je bilo ozlijeđenih, teško ozlijeđenih i mrtvih.

Unatoč svakodnevnim upozorenjima na četiri glavne ubojice u prometu, jučer je u tri nesreće poginulo pet osoba i to zbog neprilagođene brzine i nevezanja sigurnosnim pojasom. U navedenim nesrećama još je jedna osoba teško ozlijeđena, a tri lakše. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je ukupno 37 sudionika, izvijestila je policija.

Nevezanje sigurnosnim pojasom i neprilagođena brzina ubili dvojicu mladića u Međimurju

Jučer oko 16:05, između naselja Gornji Kuršanec i Kuršanec, 23-godišnjak upravljao je osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima, nevezan sigurnosnim pojasom. Nakon pretjecanja on je zbog neprilagođene brzine vozilom ponovno prešao na lijevu stranu kolnika i sudario se s osobnim automobilom iz suprotnog smjera. Vozač i nevezani putnik starosti 16 godina iz prvog automobila, preminuli su na mjestu nesreće, dok je vozač drugog automobila lakše ozlijeđen.

Neprilagođena brzina ubila 16-godišnjakinju                                          

Četiri sata kasnije, oko 20:15, u Bilju, mlada 22-godišnja vozačica osobnog automobila je izlaskom iz blagog desnog zavoja na kolniku prekrivenim snijegom, zbog neprilagođene brzine kretanja, izgubila nadzor nad vozilom i sletjela udesno u odvodni kanal. Vozilo je potom udarilo u betonski most i prevrnulo se na krov. U opisanoj prometnoj nesreći 16-godišnja putnica smrtno je stradala, 19-godišnja putnica je teško ozlijeđena, dok su vozačica i još jedna 22-godišnja putnica lakše ozlijeđene.  

Neprilagođena brzina dovela do požara auta, dvije osobe izgorjele do neprepoznatljivosti

Oko 22 sata u Novalji zasad nepoznati vozač osobnog automobila u kojem se nalazila još jedna nepoznata osoba, zbog neprilagođene je brzine kretanja, u noćnim satima, za vrijeme kiše i mokrog kolnika, izgubio nadzor nad vozilom i sletio ulijevo gdje je udario u betonski zid i stup javne rasvjete. Od siline udarca došlo je do samozapaljenja vozila te su osobe izgorjele do neprepoznatljivosti.

Crna statistika

U protekloj godini od ukupno 317 osoba poginulih u prometnim nesrećama njih 158, ili svaka druga osoba, poginula je u prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila nepropisna ili brzina neprimjerena uvjetima na cesti.

Od 153 osobe poginule u osobnim automobilima njih 55 ili 35,9%, odnosno svaka treća osoba, nije koristila sigurnosni pojas.

Od početka godine u prometnim nesrećama poginulo je 17 osoba, tri više nego u istom razdoblju prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara