Juncker: I dalje postoji rizik od Brexita bez sporazuma

Juncker: I dalje postoji rizik od Brexita bez sporazuma
Foto: EPA

I DALJE postoji zabrinutost da bi Britanija mogla napustiti Europsku uniju bez sporazuma, upozorio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, zatraživši od Britanije da iskoristi šestomjesečnu odgodu Brexita za razradu detalja oko svog izlaska iz članstva.

Juncker je to kazao u intervjuu za njemačku list Funke Mediengruppe, tjedan dana nakon što su EU čelnici Britaniji odobrili odgodu izlaska iz EU-a za šest mjeseci.

"Nitko ne zna kako će Brexit završiti. To stvara veliku neizvjesnost. I dalje postoji strah da će doći do Brexita bez ikakvog sporazuma o izlasku", rekao je Juncker, navodeći dugoročne negativne utjecaje na europsko gospodarstvo.

Iako odgoda Brexita do 30. listopada ne nudi previše jasnoće u pogledu toga kada, kako, pa čak i hoće li se Brexit uopće dogoditi, Britanija bi to vrijeme trebala pametno iskoristiti, poručio je.

"Nadam se da će Britanci iskoristiti to vrijeme, a ne da će ga ponovno potratiti. Ne možemo unedogled produljivati njezin izlazak. Najbolje rješenje za Britance bilo bi da prihvate sporazum o izlasku tijekom dodatnog vremena koje je dogovoreno", izjavio je Juncker.

Sporazum o izlasku koji su ispregovarali britanska premijerka Theresa May i EU odbijen je u britanskom parlamentu tri puta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara