Juncker želi dobre odnose s Velikom Britanijom, ali poručuje: "Svađe neće biti, ali ni pregovora"

Juncker želi dobre odnose s Velikom Britanijom, ali poručuje: "Svađe neće biti, ali ni pregovora"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u Pekingu kako se nada da će odnosi između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a ostati "što je moguće bolji" unatoč tome što su Britanci odlučili izići iz EU-a.

"Podržavam što je moguće bolje odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom. Neću pregovarati s njima tražeći svađu", rekao je novinarima na margini summita EU-a i Kine.

No napomenuo je da nikakvih pregovora neće biti, "ni na kakvoj razini", dok London formalno ne aktivira proceduru izlaska iz EU-a.

"Bez notifikacije o Brexitu nema pregovora", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Juncker je to kazao istodobno dok u Londonu od dosadašnjeg premijera Davida Camerona dužnost preuzima nova britanska premijerka Theresa May, koja obećava provesti Brexit.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk također se zauzeo za očuvanje bliskih odnosa između Bruxellesa i Londona.

"Nakon procedure razdruživanja, Ujedinjeno Kraljevstvo ostat će naš najbliži partner", rekao je na konferenciji za novinare nakon gospodarskog foruma EU-a i Kine.

"Europa s 27 članica drugo je gospodarsko područje na svijetu i to će i ostati. Ostat će glavno svjetsko tržište", poručio je tom prilikom Juncker kineskim gospodarstvenicima, zabrinutima zbog Brexita.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara