Junckerova poruka u kojoj Castra naziva "herojem za mnoge" izazvala žestoke kritike

Junckerova poruka u kojoj Castra naziva "herojem za mnoge" izazvala žestoke kritike

Foto: FAH

PORUKA sućuti predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera u povodu smrti kubanskog vođe Fidela Castra, u kojem je preminulog revolucionara nazvao "herojem za mnoge", izazvala je brojne kritike, posebice u srednjoj i istočnoj Europi.

"Fidel Castro bio je povijesna figura prošlog stoljeća i utjelovljenje kubanske revolucije. Smrću Fidela Castra svijet je izgubio čovjeka koji je bio heroj za mnoge", napisao je Juncker u svojoj poruci, dodajući da će o Castrovu nasljeđu "suditi povijest".

Ta izjava naišla je na dosta kritika tijekom proteklog vikenda, a u ponedjeljak je dopisnik češke televizije postavio pitanje glasnogovorniku Komisije Margiritisu Schinasu u kojem je podsjetio da je Castro podržao sovjetsku invaziju na Čehoslovačku 1968. godine te da su mnogi na Kubi ubijeni i zatvarani za vrijeme Castrove vladavine.

Brojne kritike

"Drago mi je što sam vama dao priliku da iznesete dug popis vrijednosnih sudova, što će vaši gledatelji sigurno cijeniti jer su to i njihovi vlastiti stavovi. Što se nas tiče, mislim da ste citirali samo 20 posto predsjednikove izjave, u kojoj je, između ostaloga rekao da će o Castru suditi povijest i koja je vrlo slična poruci američkog predsjednika Baracka Obame. Razumijem da vi imate osobno gledište kako će povijest suditi osobe poput Castra, ali predsjednik Juncker se odlučio za ovu uravnoteženu ocjenu povijesnog puta Fidela Castra. Ako ste mislili da bi Juncker trebao izići na ulicu i plesati zbog njegove smrti, on to neće učiniti je jer je kršćanski demokrat i to nikad ne čini kada netko umre", odgovorio jeSchinas.

"Kada ulazite u to područje onda trebate gledati iz povijesne, globalne perspektive, a ne iznositi usko gledište stvarnosti koje ste upravo izrazili", dodao je.

Na upit zašto je Juncker koristio  izraz "heroj", Schinas je rekao da nije rekao "heroj, nego heroj za mnoge".

Poruku sličnu Junckerovoj uputila je i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Ona je uputila "najdublju sućut" Fidelovu bratu Raulu Castru, nazvavši preminulog kubanskog vođu "odlučnim čovjekom i povijesnom figurom".

Međutim, povjerenica za vanjsku trgovinu Cecilia Malmstroem u svoj poruci na Twitteru nazvala je Castra "diktatorom, koji je tlačio svoj narod tijekom 50 godina. Čudno je čuti što mu se sve sad pozitivno pripisuje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara